latinica  ћирилица
25/09/2016 |  15:45 | Аутор: БЕТА

Зарада од шверца миграната шест милијарди долара

Док је европска јавност са запрепашћењем сазнала да се код обала Египта поново удавило 163 мигранта, а њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила да ће и с Египтом и неким афричким земљама ЕУ склопити споразум о сузбијању илегалне имиграције као с Турском, Еуропол је објавио да су Турци главни кријумчари илегалних имиграната у Европу.

Еуропол, полицијска агенција ЕУ, такође је објелоданила да је годишња зарада кријумчара миграната само прошле године била између пет и шест милијарди долара, да се "велики дио промета тог новца одвија илегалним банкарским каналима, али организовани криминал, кријумчари широко користе и легални бизнис с новцем".

Турци су најбројнији међу 40.000 организованих криминалаца који шверцују мигранте, а међу њима су и Бугари, Египћани, Сиријци, Ирачани, Пољаци, Пакистанци, Румуни, Тунижани, Срби и људи с Косова.

Има 230 "жаришта", мјеста преко којих се шверцују мигранти у Унију, а главне "вруће тачке" изван ЕУ су Измир, Истанбул, Мисрата, Триполи, Бенгази, Аман, Бејрут, Алжир, Казабланка, Оран и Каиро.

"Вруће тачке" унутар Европске уније су, казују подаци Еурополовог центра за сузбијање илегалне имиграције: Атина, Солун, Кале, Пасау, Беч, Будимпешта, Минхен, Рим, Торино, Милано, Зебриж, Париз, Мадрид, Стокхолм, Варшава и Хамбург.

Ангела Меркел, на скупу земаља "балканске руте избјеглица" јуче одржаном у Бечу, који није дао никакве опипљиве резултате, рекла и да ће ЕУ агенција за заштиту спољних граница Фронтекс послати особље и на грчко-македонску границу, док је аустријски канцелар Кристијан Керн нагласио да ЕУ "мора обезбиједити своје спољне границе, јер морамо бити ми ти који одлучујемо ко долази у Европу, а не кријумчарске организације".

Полицијска агенција ЕУ је навела да су, послије затварања "западнобалканске руте" за мигранте, организоване мреже криминала показале изузетну вјештину у прилагођавању и, "уз знатно веће цијене услуга", отвориле нове путеве из сјевера Африке, мада брине и то што кријумчарење миграната преко Бугарске расте.

Египатске власти и власти држава на сјеверу Африке имају податке, како је пренио француски лист Монд, да само у Египту сада има пет милиона илегалних имиграната, на обалама Либије 400.000 миграната, из земаља тог подручја који чекају да се докопају Европе и да је међу њима све више малолетне дјеце која су жртве сексуалног насиља и свакојаког тлачења.

Египатски званичници су рекли да се за одлазак неког мигранта, укључујући дјецу, у ЕУ кријумчарима плаћа између 3.000 и 5.000 долара.

На великом управо одржаном скупу специјализованих европских стручњака у сједишту Еуропола у Хагу, утврђено је и да "терористи могуће користе средства од шверца миграната да би постигли своје циљеве" и да "је све већа опасност да страни терористички борци искористе прилив миграната да би ушли у Европску унију".