latinica  ћирилица
25/09/2016 |  11:56 ⇒ 19:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Сутра наставак дијалога, Ђурић предводи Београд

У Бриселу ће сутра бити настављен дијалог Београда и Приштине на експертском нивоу о примјени споразума о телекомуникацијама, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић предводиће београдску делегацију.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

У делегацији Београда, осим представника Канцеларије за КиМ и Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, биће и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, компаније Телеком Србија и Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).

Састанци преговарачких тимова Београда и Приштине одржаће се у згради Европске службе за спољне послове.

Уочи разговора, косовска министарка за дијалог Едита Тахири тврди да ће Косово сљедеће недјеље добити међународни телефонски позивни број.

Она је за РТК тврдила да је ЕУ одлучила да наредне недјеље одржи тродневне разговоре двије стране, што по Тахиријевој значи да је ЕУ условила Србију да не омета додјељивање позивног телефонског броја +383 Косову.

У Канцеларији за КиМ речено да ће Приштина добити на коришћење телефонски позивни број за територијалну област у оквиру Републике Србије када и ако то Канцеларија буде одлучила, а не Тахири или било ко други.

Замјеник директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев каже да је излишно демантовати њене изјаве.

- То ће умјесто нас или посредника демантовати најрелевантнији - званични билтен Међународне телекомуникационе уније (ИТУ), у коме ће, кад Србија одлучи, писати све што ми говоримо мјесецима и што је договорено у Бриселу - не троцифрени број за државу, већ троцифрени број за географску област. Дакле, позивни број за територијалну област у оквиру Републике Србије, попут позивних бројева за нпр. Тајван у оквиру Кине или Фокландска острва под Великом Британијом - изјавио је Козарев.