latinica  ћирилица
25/09/2016 |  11:47 ⇒ 23:10 | Аутор: РТРС

Изјашњавање на референдуму о Дану Републике у Србији и иностранству (ФОТО/ВИДЕО)

Посредством представништава Српске, о референдуму су се изјаснили и у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској, Белгији, Холандији и Москви.
Ред пред гласачким мјестом у Новом Саду - Фото: СРНА
Ред пред гласачким мјестом у Новом СадуФото: СРНА

Сва гласачка мјеста отворена су на вријеме.

Грађани Републике Српске који имају бирачко право, а тренутно се налазе у Србији, о референдумском питању могли су се изјаснити на пет гласачких мјеста – у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву и Суботици. Изјашњавање је протекло без проблема, уз велику излазност.

На гласачком мјесту у представништву Српске у Београду, гласала је и некадашња предсједница Српске Биљана Плавшић.

"Мислим да сви знају да је ово одбрана Републике Српске. Иначе не излазим на нека партијска гласања, али сам овдје осјетила да је одбрана онога у чему сам и ја учествовала, у стварању Републике Српске", рекла је Плавшић и додала да Уставни суд БиХ не треба да се бави референдумом.

За изјашњавање на рефендуму о Дану Републике Српске, у Новом Саду владало је велико интересовање грађана Српске који имају то законско право а тренутно се налазе у највећем граду Војводине.

"Колико је интересовање најбоље свједочи ред људи испред просторија Савеза крајишких удружења, дуг до 50 метара", рекла је члан Комисије за спровођење референдума у Новом Саду Ранка Срдић Милић.

Данас се испред Представништва Републике Српске у Србији, које се налази у центру Београда, формирао дуг ред грађана који су пристигли на гласање на референдуму о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Већина држављана Српске, од неколико стотина колико их живи у Белгији, изјаснила се данас на референдуму, рекао је Срни шеф Представништва Српске у Бриселу Марио Ђурагић.

"Изјашњавање грађана на референдуму у Бриселу протиче у најбољем реду и одзив је веома добар. Очекујем да ће тако бити и до затварања референдумских мјеста", каже Ђурагић и напомиње да српска заједница у Белгији није велика.

Он је додао да се о Дану Републике изјашњавају и држављани Српске из Холандије и Француске.

На четири гласачка мјеста у Аустрији на референдуму о Дану Републике Српске до 13.00 часова гласало је око 1.200 грађана, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић.

"Сва четири гласачка мјеста у Аустрији отворена су на вријеме, а велика је заинтересованост грађана да се изјасне о Дану Републике што доказују и велики редови исред гласачких мјеста", рекао је Филиповић.

Беч: Ред за гласање у Бечу (фото: РТРС)

Грађани у Аустрији који имају држављанство Републике Српске, могли су да се изјасне на референдумским мјестима и Бечу, Линцу, Грацу и Инсбруку.

Више од 160 грађана гласало је у представништву Српске у Москви.

- Људи су овдје одушевљени што их је неко питао за мишљење, рекао је Душко Перовић, шеф Представништва РС у Русији.

Гласање у Москви (Фото: РТРС)

Беч - референдум
Фото: РТРС

Беч - референдум
Фото: РТРС

Беч - референдум
Фото: РТРС

Линц - референдум
Фото: РТРС

Линц - референдум
Фото: РТРС

Линц - референдум
Фото: РТРС

Гласање у Русији
Фото: РТРС

Гласање у Луцерну, Швајцарска
Фото: РТРС