latinica  ћирилица
25/09/2016 |  10:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Сутра пета рунда гласања за новог генсека УН

У Савјету безбедности УН сутра ће бити одржана пета рунда гласања за новог генералног секретара свјетске организације, а кандидат Србије Вук Јеремић се, послије пресјека гласова након четири рунде, налази на другом мјесту.
Вук Јеремић - Фото: AFP
Вук ЈеремићФото: AFP

Претходна рунда одржана је 9. септембра и тада је бивши португалски премијер Антонио Гутереш поново био први док је Јеремић освојио најбољи до тада резултат - био је трећи са два позитивна гласа више него раније.

Гутереш је тада освојио 12 позитивних, два негативна и један неопредјељен глас, иза њега је слиједио шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак са 10 позитивних, четири негативна и једним неодређеним гласом, док је Јеремић добио девет позитивних, четири негативна и два неодређена гласа, што је до сада његов најбољи резултат.

"Овим гласањем је дефинитивно потврђено да смо се пласирали у саму завршницу овог избора, што сматрам значајним достигнућем", истакао је тада Јеремић, додавши да се у наставку процеса може очекивати да ће сталне чланице Савјета безбједности ући у директне међусобне преговоре око водећих кандидата.

Према писању београдског листа "Данас", који се позива на неформални документ УН, кандидат Србије према пресјеку гласова послије четврте рунде гласања налази се на другом мјесту.

Према том документу, Јеремић има 33 позитивна, 18 негативних и девет неутралних гласова.

Првопласирани је Португалац Антонио Гутереш, који има 46 позитивних, седам негативних и седам неутралних гласова.

УН су направиле табелу која представља пресјек свих гласова, што је урађено пред сутрашње гласање.

Поводом сутрашње рунде гласања у СБ УН саговорници тог листа указали су да ће то бити показатељ до какве је политичке трговине дошло између великих сила након што је ове седмице засједала Генерална скупштина УН.

У међувремену, амерички "Вол стрит џорнал" је у два наврата отворено подржао кандидата Србије.

И британски "Телеграф" износи све похвале на рачун српског кандидата за Генералног секретара УН Вука Јеремића, уз оцјену да је динамичан, способан и познавалац система.

Савјетодавни одбор за Босну и Херцеговину (АЦБХ), невладина организација која заступа интересе бошњачке дијаспоре, саопштио је, међутим, да се "оштро противи" избору Вука Јеремића за генералног секретара УН и да сматра да је он неподобанy за ту функцију.