latinica  ћирилица
25/09/2016 |  10:06 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Иванић: Непотребно створена атмосфера "или или"

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић нагласио да свима треба да буде јасно да ће 9. јануара остати дан који ће Република Српска обиљежавати, а они које не буду хтијели треба да добију право да га не обиљежавају.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

"То практично значи да ће они моћи тада да раде и не видим зашто је од свега направљена оволика гужва, када је од старта било јасно да ће ово бити једино разумно и логично рјешење о којем сам више пута говорио", појаснио је Иванић, додавши да је од свега направљена поптуно непотребна варијанта "или- или", иако је ствар тако једноставна и нормална.

Он не сматра да ће одржавање референдума угрозити односе на нивоу БиХ, већ је то само лекција онима који с времена на вријеме избаце ракету, а не знају гђе ће завршити, а и порука да те ракете више не избацују.

Иванић је након изјашњавања на референдуму о Дану Републике рекао новинарима у Бањалуци да је апелација Уставном суду БиХ била покушај понижења српског народа и да то никоме није требало.

"Они који си мислили да ће се моћи укинути и химна и грб и Дан Републике и име морају схватити да то апсолутно неће проћи и да више те своје ракете испаљивати неће", поручио је Иванић.

Он је изразио наду да ће већ од 19.00 часова ствари ући у пуно нормалније токове и да ће се сви почети бавити стварима које су важне, а не да покушавају једни друге понизити.

Иванић каже да не види разлог зашто би Српска трпила било какве посљедице због одржавања референдума, ако се промијени закон и остане 9. јануара празник са овим или другим именом, а онима који га не желе обиљежавати да могућност да раде.

Он је додао да не зна шта је циљ санкција и зашто би Република Српска трпјела.