latinica  ћирилица
25/09/2016 |  08:05 ⇒ 08:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Стефановић: Србија не може бити задовољна бечким Самитом

Србија не може бити веома задовољна Самитом о избјегличкој кризи који је јуче одржан у Бечу, јер није чула конкретна рјешења, оцијенио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он је, у изјави новинарима, казао да се премијер Александар Вучић обратио учесницима скупа на којем је разговарано врло отворено о потешкоћама које имају све земље у мигрантској кризи.

“Не могу рећи да Србија може бити веома задовољна Самитом, јер нисмо чули конкретна рјешења“, рекао је Стефановић који је био члан српске делегације на скупу који је иницирао аустријски канцелар Кристијан Керн.

“Истакли смо да је Србија добила најмање новца од свих држава које се налазе у овом дијелу Европе. Нисмо кукали, нити је премијер молио, али смо указали колико је то мало и колико Србија чини и улаже да мигрантска криза буде што мања“, објаснио је он.

Стефановић каже да је тражено да се новац, који се додјељује, не даје само невладином сектору, зато што он не учествује у управљању мигрантском кризом.

“Не тражимо новац за неке којима је то постао бизнис. За нас мигрантска криза није постала бизнис, тражимо новац за војску и полицију, државне органе који учествују у управљању мигрантским центрима, заштити границе и слично“, нагласио је министар.

Према његовим ријечима, све земље су се сложиле да је потребна чвршћа контрола спољне границе ЕУ, заштита од илегалних прелазака, али и размишљају како да се инвестира у земље поријекла миграната.