latinica  ћирилица
25/09/2016 |  06:58 ⇒ 09:54 | Аутор: РТРС

Гдје су гласачка мјеста за референдум о Дану Републике у иностранству

Изјашњавање на референдуму о Дану Републике одржава се и у иностранству, у Србији, Аустрији, Њемачкој, Швајцарској, Белгији и Холандији.
Београд: Референдум о Дану Републике - Фото: СРНА
Београд: Референдум о Дану РепубликеФото: СРНА

У Србији, грађани Српске могу да се изјасне у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Панчеву.

Отварање гласачких мјеста протекло је без проблема, а на гласачком мјесту број један у Представништву Републике Српске у Београду први гласачи су се појавили већ и прије 7.00 часова.

Гласачка мјеста биће отворена до 19.00 часова, а довољно је доћи на гласање и показати важећи докумет, личну карту, пасош или возачку дозволу издату у Републици Српској.

Грађани Српске у Србији могу да се изјашњавају у Београду у Представништву Републике Српске у Булевару деспота Стефана 4/4, у Новом Саду у “Савезу крајишких удружења“ у Змај Огњена Вука 2, у Зрењанину у Дому младости у Улици народне омладине 1, у Суботици на Тргу цара Јована Ненада 15/3/7, те у Панчеву у Насеље Стрелиште, Стевана Сремца 37 – Удружење Крајишника.

У Њемачкој грађани Српске могу да гласају у Штутгарту – покрајина Баден Виртемберг – Српски центар Штутгарт – Burgstallstraße 93, Франкфурт – покрајина Хесен – просторије клуба “Коло“ – Mergenthalerstr. 2, Манхајм – покрајина Баден Виртемберг – просторије клуба “Слога“ – Lutherstr. 17, Вупертал – покрајина Сјеверна Рајна-Вестфалија – просторије клуба “Југославија“ – Am Schnappsstber 12, Хеилброн – покрајина Баден Виртемберг – просторије клуба “SKC HEILBRONN“ – Weststr. 51/1, те Минхену – покрајина Баварска – просторије СКД “Свети Сава“ – Dominukuszentrum, Hildegard-von-Bingen-Anger 3 и Knorrstr.12.

Када је ријеч о грађанима Српске у Швајцарској, изјашњавање на референдуму могуће је у Арбеду – кантон Тицино – Лугано, Bellinzona, Via del Carmagnola 28, у Сент Галену – кантон Сент Гален – просторије ФМД “Извор“ – Kunklerstrasse 9, у Луцерну – кантон Луцерн – просторије КУД “РАС“ – Rengglochstrasse 19, 6012 Обернау -Криенс, у Базелу – кантон Базел Штат – просторије КУД “Кикац“ – Auf dem Wolf 4, те у Неухаусену – кантон Шафхаузен – просторије ФМД “Коло“ – Langrietstr 98.

У Аустрији може се гласати у Бечу – Заједница српских клубова – Gudrunstraße 133б, у Грацу – Српски културни центар – Eggenbergergürtel 76, у Линцу – Српско културно друштво “Никола Тесла“ – Unionstraße 73, те Инсбруку – КСУД “Братство“ – Valiergasse 61.

У Руској Федерацији грађани Српске могу да се изјасне на референдуму о Дану Републике у Москви – Представништво Републике Српске у Руској Федерацији, Покровски булевар 4/17, блок 1, канцеларија 35, те Јекатеринбургу у сједишту српске дијаспоре УрФО.

Шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је да је мјесто за изјашњавање о референдуму о Дану Републике у Представништву отворено јутрос тачно у 8.00 часова по московском времену и биће отворено до вечерас до 20.00 часова.

У Белгији ће грађани Српске могу да гласају у Бриселу – Представништво Републике Српске у Белгији – Rond Point Schuman 11, те Антверпену – Lageweg 121, 2660 Хобокен, док је у Холандији предвиђено мјесто за изјашњавање на референдуму Ротердам – Lede 121, 3075 HH.