latinica  ћирилица
22/09/2016 |  21:14 | Аутор: СРНА

У Музеју Старе Херцеговине отворена изложба слика са мотивима Фоче

У галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи вечерас је отворена продајна изложба малих слика са знаменитостима ове општине.
Фоча - Изложба слика - Фото: РТРС
Фоча - Изложба сликаФото: РТРС

На 36 малих уља на платну, димензија 30 пута 20 центиметара, представило се 14 сликара из Фоче и оних који су поријеклом из ове општине, а живе у другим градовима и државама.

Највише је слика са мотивима Сат куле и Пријеке чаршије, старог дијела Фоче из периода османске владавине, а осликани су и други дијелови града, фочанске цркве, пјешчане пирамиде и разни природни мотиви.

Директор Музеја Бранка Драгичевић каже да је идеја за изложбу потекла од сликара Данила Ивановића који живи и ради у Норвешкој.

"Када је долазио у Фочу на одмор предложио је да окупимо сликаре и да организујемо изложбу малог формата, којом би приказали културне знаменитости и нека најважнија обиљежја нашег града", рекла је Драгичевићева.

Она је напоменула да је ова изложба увод у велику аукцијску изложбу са које ће приход од продатих слика бити намијењен за реконструкцију унутрашњости Музеја.

"Наши сликари представиће се 20. октобра сликама већег формата које су поклонили Музеју. Сви који на аукцији купе слике помоћи ће реконструкцију", навела је Драгичевићева.

Сликар Радмил Ковачевић истиче да су слике настале за непун мјесец.

"Мада су ово минијатуре, много је тога речено на сликама о околини и граду у којем живимо. Разноврсност слика говори о томе да сваки аутор има своје виђење свијета који га окружује", рекао је Ковачевић.

Изложба ће трајати 14 дана.