latinica  ћирилица
22/09/2016 |  21:06 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Музеј Српске: Отворена изложба о добу витештва

Вршилац дужности помоћника министра за културу Тања Ђаковић отворила је вечерас у Музеју Републике Српске у Бањалуци изложбу "Доба витештва - оружје и оклопи средњовјековних ратника", у оквиру које ће бити представљено око 25 примјерака средњовјековног оружја и оклопа.
Бањалука - отворена изложба о добу витештва - Фото: СРНА
Бањалука - отворена изложба о добу витештваФото: СРНА

Ђаковићева је након отварања изложбе рекла да Музеј Републике Српске представља окосницу чувања културног, природног и историјског насљеђа.

"Ова изложба је прилика да Музеј широј публици представи богатство властитог фундуса, које је заиста импресивно, што се може видјети и у овој изложби", рекла је Ђаковићева новинарима.

Она је додала да је значајна и педагошка компонента ове културне установе, јер настоји да своје поставке приближи што већем броју дјеце предшколског и школског узраста.

Истичући да се вриједност музејске изложбе огледа у броју посјетилаца, Ђаковићева је позвала све грађане да посјете изложбу, јер ће сигурно бити задовољни и изненађени оним што виде.

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић напоменула је да је изложба отворена поводом Дана Музеја Српске, који се обиљежава 26. септембра.

"Ова изложба посједује експонате старе и по неколико стотина година, па бих рекла да оно што је код нас највредније - то је вријеме", истакла је Пувачићева.

Она је додала да је ријеч о изложби, која је вриједна и у духовном, али и материјалном смислу, јер су њени експонати, стари и по неколико вијекова.

"Музеј је основан 1930. године, као Музеј Врбаске бановине, а промијенио је пет друштвених система и седам адреса", навела је Пувачићева, додајући да је данас то централна установа заштите покретних културних добара.

Пувачићева је рекла да је у плану и да се ова, али и све сљедеће изложбе, које чувају историју и традицију ових простора, што више приближе дјеци предшколског и школског узраста, те ће за њих бити организоване и различите радионице.

"Дјеци ће на занимљив и креативан начин бити приближена поставка, с циљем да их од малих ногу научимо да културне установе нису за њих забрањен простор, него да ту могу пронаћи, али и научити пуно занимљивих ствари", рекла је Пувачићева.

Виши кустос у Музеју Републике Српске Јанко Врачар навео је да је изложба посвећена средњовјековном наоружању и војној опреми, коју су користили витезови некадашње Краљевине Босне и средњовјековне Србије.

"Изложба обухвата хладно оружје, као што су мачеви, копља, буздовани и бојне сјекире, али и примјерак раног средњовјековног ватреног оружја, а то је пушка кукача, које су биле доста ријетке на нашим просторима", навео је Врачар.

Према његовим ријечима, изложбу прати и одговарајући каталог, у коме се осим примјерака оружја из збирке Музеја могу видјети и како је текла еволуција витештва у западној Европи од 8. до 16. вијека.