latinica  ћирилица
22/09/2016 |  19:11 | Аутор: СРНА

Девизна штедња, прве исплате крајем године

Словенија сматра да би прве исплате штедишама Љубљанске банке у БиХ могле услиједити крајем године, кажу у словеначкој Амбасади у БиХ.
Љубљанска банка - девизне штедише - Фото: РТРС
Љубљанска банка - девизне штедишеФото: РТРС


Из Амбасаде су објаснили да је Словенија, након добијања документације филијале Љубљанске банке у Сарајеву, добила гаранцију представника власти Републике Српске да ће јој бити омогућен приступ до архива Љубљанске банке у Бањалуци.

У саопштењу подсјећају да Словенија дуже вријеме настоји добити приступ документацији сарајевске филијале Љубљанске банке, што јој је потребно за верификацију девизних депозита и одлучивање о захтјевима штедиша.

Из Амбасаде напомињу да је завршено скенирање дијела архива, који се налази у Сарајеву, те да је копија ове документације већ предата Министарству за финансије Словеније.

"У завршној фази је договарање у вези са приступом архиву Љубљанске банке у Бањалуци. По гаранцијама представника тамошњих власти процјењујемо да ће скенирање посљедњег дијела расположивог архива Љубљанске банке бити завршено почетком октобра. То би прве исплате штедишама омогућило већ пред крај године", поручују из Амбасаде Словеније.

У саопштењу напомињу да ће документацију, добијену из архива у БиХ, Словенија користити на исти начин као податке штедиша Љубљанске банке у Хрватској, за које поступци верификације неометано теку.

"Словенија је до сада издала више од 8. 000 информативних израчуна у укупној вриједности од 91 милион евра, од чега је 4. 900 штедиша исплаћено у укупној вриједности од 61 милион евра", наводи се у саопштењу.