latinica  ћирилица
22/09/2016 |  18:57 ⇒ 23:21 | Аутор: РТРС

Српска се спрема за референдум! Шта након изјашњавања грађана? (ВИДЕО)

Дан Републике Српске славиће се 9. јануара и након провођења одлуке Уставног суда БиХ, поручују из Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Послије референдума ићи ће се у измјене Закона о празницима, које ће провести и одлуку Суда, али, како каже премијерка Српске Жељка Цвијановић, и вољу народа која ће се показати у резултату референдума.

Ратна терминологија и звецкање оружјем мора да престане, поручила је премијерка, али и српски члан Предсједништва, Младен Иванић и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк. 

Референдум не провоцира никога, нити се бави Уставним судом, поручила је премијерка Жељка Цвијановић. Након 25. септембра знаће се воља народа, а након тога, како каже, ићи ће се у измјену Закон о празницима.

- Ми смо јасно рекли да ће доћи до промјене члана 5 став 1. који брише ту обавезност прославе за оне који не могу да се идентификују с тим празником, али нисмо рекли да ћемо избрисати 9. јануар. Дакле, 9. јануар остаје заштићен, истакла је премијерка Цвијановић.

Прича да ће грађани који изађу на референдум бити санкционисани, каже премијерка, није тачна јер према закону нико нема право да грађане позива на одговорност због референдумског изјашњавања. Након референдума биће заказана сједница Народне скупштине на којој ће се расправљати и о Одлуци суда и о резултату референдума. Потредсједник Скупштине, Ненад Стевандић, каже да су до сада само Бошњаци показали да им 9. јануар смета.

Нормалан човјек не размишља о рату поготово када је повод тема која ни најмање не би требало да изазива ратну терминологију, рекао је након састанка са специјалним представником ЕУ у БиХ, Ларсом Гунаром Вигемарком, српски члан Предсједништва, Младен Иванић.

- Надам се да ће они који су испалили ову ракету, прије свега мислим на свог колегу Изетбеговића, престати да испаљују такве ракете јер би на крају могло доћи до рикошета и да му се то врати, нагласио је Иванић. Сви треба да остану смирени, нема разлога за конфликт, свака прича о рату је неодговорна, чак је и увреда за оне који су искусили рат и патили због тога, на свим странама. Нико здравог разума не жели то видјети опет, а ЕУ то неће допустити, додао је Вигемарк.

Исто поручује и хрватски члан предсједништва, Драган Човић – звецкање оружјем је неодговорно.

Звецкање сигурнишћу и оружјем није уреду. Референдум ће проћи, а не видим шта је спорно да неко искаже своје мишљење на реф. Ко сам ја да оцјењујем шта жели један народ.

 Породица Изетбеговић је, каже министар Петар Ђокић, предуго искориштавала институције да би се обрачунавала са српским народом. Сваки покушај прегласавања, додаје, завршиће као референдумско питање.

Подсјећамо, све странке из Републике Српске гласале су у парламенту Српске за референдум о Дану Републике. Крајем прошле године, на састанку код предсједника Републике представници странака из Републике Српске потписали су заједничку изјаву да ће се у Републици Српској одржати референдум да ли народ у Републици Српској подржава да 9. јануар остане Дан Републике Српске.