latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:46 | Аутор: БЕТА

Дутерте о ЕУ и УН: Гледајте како ћу да изрибам те демоне

Филипински предсједник Родриго Дутерте позвао је генералног секретара УН Бан Ки Муна и званичнике Европске уније да спроведу истрагу о његовој кампањи против криминала.
Предсједник Филипина Родриго Дутерте - Фото: klix.ba
Предсједник Филипина Родриго ДутертеФото: klix.ba

Дутерте је појачао увреде на рачун УН, Европске уније и САД критикујући њихове осуде његове кампање против криминала у којој је убијено најмање 3.000 људи од његовог доласка на власти 30. јуна ове године, пренио је Франс прес.

"Позивам извјестиоце УН за људска права, Бан Ки Муна, ЕУ и истражитеље да дођу на Филипине и спроведу истрагу о мени", рекао је Дутерте и додао да ће ускоро бити упућени званични позиви за њихов долазак.

Дутерте је рекао да ће упутити позив, али и додао да ће пошто он буде саслушан и он сам испитати њих, пренио је Асошиејтид прес.

"Само гледајте како ћу изрибати те демоне", рекао је он.

Иначе, Дутерте је у сриједу жестоко реаговао на критике из Европске уније тако што им је показао средњи прст преко телевизије и опсовао их.

“Прочитао сам осуду Европске уније. Кажем им, ј****е се“, рекао је Дутерте.

Филипински предсједник, који је познат по тешким ријечима, изазвао је недавно скандал пошто је америчког предсједника Барака Обаму назвао "кучкиним сином" а Бан Ки Муна "будалом".

Дутерте (71), адвокат по струци, дошао је на власт крајем јуна послије предизборне кампање током које је обећао да ће се обрачунати с десетинама хиљаде криминалаца у земљи тако што ће их убити.