latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:42 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Дачић: Глобално погоршана безбједносна ситуација

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Њујорку да ратови, тероризам, радикализација, миграције невиђених размјера, те други нови и надолазећи безбједносни изазови додатно погоршавају глобалну безбједносну ситуацију, у чему ни простор ОЕБС-а не представља изузетак.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Дачић је на скупу "Снага цивилног управљања кризама-јачање капацитета ОЕБС-а као организације на основу главе Осам Повеље УН", истакао да се долази до фундаменталних промјена у глобалном безбједносном окружењу, а да се конфликти развијају и постају све комплекснији.

"Морамо да пронађемо најбољи начин да ојачамо ОЕБС и прилагодимо га новим околностима, како бисмо успјели да се носимо са овим изазовима", рекао је Дачић на скупу, који је одржан на маргинама засједања Генералне скупштине УН.

Он је истакао да је једна од кључних лекција научених током кризе у и око Украјине да се мора ојачати капацитет ОЕБС-а за превенцију конфликата и реаговање на њих.

"Треба да искористимо овај тренутак да додатно развијамо стратегије и инструменте којима ОЕБС располаже међу својим механизмима у вези са конфликтним циклусом", рекао је Дачић, наводећи да је искуство у Украјини показало вриједност цивилне мисије у управљању кризама.

Ипак, додао је он, специфичност савремених сукоба захтијева прилагођавање и додатну флексибилност у ђеловању ОЕБС-а.

"Треба да будемо отворени и спремни за разматрање нових идеја, узимајући у обзир да је прије само неколико година употреба модерних технологија - попут беспилотних летјелица и сателитских снимака - била незамислива", рекао је Дачић.

Он је истакао да у изналажењу нових начина и средстава за пружање одговора на кризе не треба изгубити из вида још једну јединствену карактеристику ОЕБС-а, а то је консензус.

"Како би се постигао консензус, морамо заједно да учествујемо у дискусијама, размјењујемо аргументе и налазимо начине за превазилажење разлика. Када је ријеч о политичкој вољи и консензусу, очигледно је да морамо да пронађемо начин за признавање међународно правног субјективитета, привилегија и имунитета ОЕБС-а", навео је Дачић.

Он је додао да чврсто вјерује да напори које ОЕБС улаже у јачање цивилног управљања кризама треба да буду блиско повезани с напорима УН и других међународних и регионалних организација.