latinica  ћирилица
22/09/2016 |  16:15 | Аутор: РТРС

Савановић са делегацијом ММФ-а о новом Закону о раду

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и сарадници разговарали су, у Бањој Луци, са делегацијом Међународног монетарног фонда коју је предводио шеф Мисије Надим Илахи.
Састанак Савановића са делегацијом ММФ-а - Фото: РТРС
Састанак Савановића са делегацијом ММФ-аФото: РТРС

На састанку је било ријечи о примјени новог Закона о раду и преговорима везаним за закључивање Општег колективног уговора (ОКУ) које Влада води са социјалним партнерима.

Како је саопштено, делегација ММФ-а је упозната и са чињеницом да су у протеклом периоду потписани Посебни колективни уговори у јавном сектору, те да је до доношења ОКУ, а у складу са чланом 134. Закона о раду, на снази Одлука Владе о утврђивању увећања плата, висини других примања по основу рада и висине помоћи раднику која, у одређеној мјери регулише питања делегирана ОКУ.

Током разговора посебна пажња је посвећена Акционом плану запошљавања за 2016. годину вриједног око 15 милиона КМ, чија се потпуна реализација очекује до краја године.

Изражено је задовољство ефектима које је у протеклом периоду имала примјена Акционих планова запошљавања у Републици Српској.

Делегацији ММФ-а предочено је да је на данашњој сједници Владе утврђен приједлог нове Стратегије запошљавања 2016 - 2020. година, као изузетно важном документу који ће служити као основа за израду будућих Акционих планова у Републици Српској.