latinica  ћирилица
22/09/2016 |  15:54 | Аутор: СРНА

Синдикати: Управа ЖРС да приступи потписивању појединачног колективног уговора

Представници шест синдикалних организација које дјелују у предузећу "Жељезнице Републике Српске" позвали су управу фирме да приступи разматрању и потписивању појединачног колективног уговора.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Представници синидката истичу да је потребно да се табеларно одреде коефицијенти и додаци радницима, а од Надзорног одбора траже податке о броју и основу уговорених плата у "Жељезницама", те реализацији извршних судских пресуда по основу умањења исплате топлог оброка.

"Као синдикати, заинтересовани смо да се колективни уговор потпише у што краћем року и позивамо управу да приступи разматрању и потписивању појединачног колективног уговора", рекао је предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

Он је истакао да управа заједно са синдикатом мора да пронађе могућност да појединачни табеларни преглед радних мјеста буде саставни дио колективног уговора, а не систематизације.

Цвјетковић каже да ће у складу за законом о слободном приступу информацијама поново затражити да Надзорни одбор достави податке о броју корисника уговорених плата и основу за исплату јер сумњају да је ово право омогућено и лицима која не испуњавају прописане услове.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука Златко Марин каже да су синдикати данас прихватили информацију да буде организован протест радника пред Основним судом у Добоју, како би скренули пажњу на непоштовање закона и извршних одлука Врховног суда у вези са исплатом потраживања по основу умањења топлог оброка.

Марин је навео да радницима током ове године није уплаћен топли оброк, као ни новац за превоз.

Предузећу "Жељезнице Републике Српске" по основу умањења исплате топлог оброка до сада је достављено више од 170 тужби од 2.000 радника, чији износ укупних потраживања од 2012. до прошле године, укључујући и регрес из 2011. године, прелази 14.000.000 КМ, саопштено је раније из управе "Жељезница".

Из управе кажу да је тешко утврдити прецизан број тужби, с обзиром на то да су утужени различити периоди, али да је, по пристиглим пресудама до краја 2015. године, укњижено 8.600.000 КМ.

У оквиру "Жељезница Републике Српске" ђелује шест синдикалних организација - Синдикат жељезничара Републике Српске, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука и Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор.