latinica  ћирилица
22/09/2016 |  15:48 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

У Бијељини отворен "Интерагро 2016", 140 излагача (ВИДЕО)

У Бијељини је отворен 15. међународни сајам пољопривреде "Интерагро 2016" на којем учествује 140 излагача.
Бијељина - Сајам пољопривреде - Фото: РТРС
Бијељина - Сајам пољопривредеФото: РТРС

На овогодишњем сајму у Бијељини излагачи из Републике Српске, Ф БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Италије и Аустрије.
Сајам у Бијељини подржава Влада Српске, рекао је министар Стево Мирјанић и нагласио да ова сајамска изложба напредује из године у годину и представља добру прилику за домаће привреднике и госте из региона да успоставе пословне контакте. 

Изложени су пољопривредни производи, хемијска заштитна средства и пољопривредна механизација. Сајамска изложба потврђује да домаћи произвођачи постижу врхунске резултате.

- Што се тиче повртарске производње година изузетно добра кад се тиче рода и квалитета, све куће које се баве прерадом поврћа биле су позитивне у односу на претходне године у организацији откупа и примању, каже Раде Јовичић, повртар. 

Поред доприноса у промоцији домаће производње, сајам пружа и нова сазнања произвођачима .

Пољопривредну производњу Влада Српске подржава различитим видовима субвенција. Ове године очекује се већа производња него претходних година.

- Ми процјењујемо да ћемо ове године имати више од 1,5 милијарди КМ вриједности обима производње по тржишним и текућим цијенама у овој години, што је знатно више у односу на протеклих неколико година, рекао је Стево Мирјавић, министар пољопривреде у Влади Српске. 

Партнери овогодишњег сајма су привредне коморе Војводине и Београда које су са ПК РС потписале споразум који би трелало да допринесе подизању нивоа регионалне сарадње.