latinica  ћирилица
22/09/2016 |  15:33 | Аутор: СРНА

Шаровић: Од 1. јануара пословање у складу са адаптираним ССП-ом

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће БиХ, највјероватније, од 1. јануара наредне године пословати у складу са адаптираним Споразумом о стабилизацији и придруживању.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС


Он је појаснио да се адаптирани ССП налази у процедури у Предсједништву БиХ, након чега се очекује да Парламентарна скупштина БиХ изврши његову ратификацију.

"Када је ријеч о адаптацији ССП-а већ смо га испреговарали. Земље чланице ЕУ ће вјероватно то учинити до краја године, јер сада свака посебно врши процедуру његовог прилагођавања, када је у питању БиХ, а у односу на улазак Хрватске у ЕУ", рекао је Шаровић на панелу "100 највећих у БиХ на путу ка ЕУ", који су организовале "Привредна штампа" и "Пословне новине" у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ.

У вези са адаптацијом ССП-а, Шаровић је изразио велики оптимизам, јер је, како је рекао, разговарао са мљекарима, за које сматра да ће успјети да преброде ту препреку и већу конкуренцију која ће постепено да дође у року од двије односно три године, јер је ријеч о фазном прилагођавању.

"Мљекари морају да се суоче са конкуренцијом од неких 4.500 тона млијека на годишњем нивоу, које ће бити без царина и биће јефтиније просјечно 30 фенинга у односу на домаће млијеко, али ја мислим да они могу да превазиђу ту препреку", истакао је Шаровић.

Он је подсјетио на чињеницу да Србија напредује ка ЕУ, што значи да БиХ чека иста процедура као када је Хрватска улазила у Унију - нова либерализација, односно вјероватно нова прича о адаптацији ССП-а.

"Са Србијом имамо све наново да радимо и поново ћемо причати о квотама о млијеку и осталим стварима. Спремамо се за такво нешто и прилагођавамо. Наравно, није то једноставно, али то је нешто што апсолутно стиже", навео је Шаровић.

Према његовим ријечима, либерализација је неизоставан процес који сви у БиХ треба да прихвате, јер никакве границе, царине и никакво затварање не може ријешити питање економије и напретка земље.

Шаровић сматра да ће управо та либерализација једног дана довести БиХ до пуноправног чланства у ЕУ, додавши да је наредна година кључна за БиХ, јер се очекује да земља добије кандидатски статус.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ, а обим спољнотрговинске размјене са Унијом прошле године износио је 70 одсто, с тим да је покривеност увоза извозом износила 62 одсто.

Према његовим ријечима, БиХ је интересантна земља ЕУ, посебно у политичком смислу, али су јој интересантни и ресурси, односно потенцијали са којима обилује БиХ - енергетски, прехрамбени, а ту су и водни потенцијал, туризам, шуме.

"Треба се фокусирати на то да предузећа из БиХ издрже конкурентске притиске ЕУ", истакао је Бојић, подсјетивши да Унија обилато даје подстицаје појединим произвођачким секторима, а посебно прехрамбеној индустрији.

Он сматра да би фондови ЕУ, који се не користе довољно, могли бити од велике користи привредницима из БиХ, јер би та средства помогла у технолошкој промјени фирми, те да се поправи инфраструктура земље, али и да се инвестира у туристичке потенцијале.

Према његовим ријечима, БиХ има шансу у ЕУ, јер има квалитетне производе, а Комора ће и даље заступати привреднике, преко својих асоцијација помагати им, али ће и тражити од надлежних у БиХ да се ради на побољшању пословног амбијента у БиХ.

Представник Вијећа страних инвеститора у БиХ Бранимир Муиџа рекао је да, према неким ранијим подацима, 71 одсто чланица Вијећа сматра да је пословни амбијент у БиХ непредвидив, што је неопходно промијенити, да у земљи треба успоставити владавину права, стабилност, предвидивост пореза, те јасан пут.

"Директна страна улагања од 2007. година опадају из године у годину. Са 1,2 милијарде евра, тренутно су на нивоу од око 250 милиона евра. Ипак, привредници се не предају, дају конктретне препоруке", казао је Муиџа.

Према његовим ријечима, у посљедње двије године, од када се кренуло са Реформском агендом, страни инвеститори осјете озбиљан приступ, односно да се заиста кренуло у реформе.

Извршни директор за економска питања "Бимала" из Брчког Шевал Суљкановић рекао је да се успјешност ове фирме огледа у квалитету њених производа и комерцијалном искуству које се преноси на младе.

"Основни постулат фирме је `квалитет не дозвољава компромис` и то је разлог успјеха", истакао је Суљкановић и додао да је то разлог што се производи "Бимала" налазе на тржишту ЕУ, а посљедње вријеме и на тржишту Турске, Кине и Малезије.