latinica  ћирилица
22/09/2016 |  14:41 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Човић: Референдум - најдемократскији начин изражавања воље

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да је одржавање референдума о Дану Републике одлука Народне скупштине Републике Српске и најдемократскији начин изражавања воље једног народа.
Драган Човић - Фото: AFP
Драган ЧовићФото: AFP

"Оно што су институције БиХ донијеле, мора се уважавати, о томе нема приче. Референдум ће проћи и други дан нико неће спомињати више ову тему. Они који изађу на референдум рећи ће шта мисле о питању које је постављено. Ко сам ја или неко други да коментарише шта жели један народ?", рекао је Човић новинарима на Плехану у општини Дервента.

Човић, који је и предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ, каже да би волио да чује добар разлог зашто неко жели да створи тензије у БиХ.

"Неко жели да створи тензије, звецкање оружјем или то чини на неки други начин. Волио бих да чујем због чега то раде. Вјерујем да ће се, након референдума и локалних избора, причати о другим темама које ће нас водити у будућност", истакао је Човић.

Он је нагласио да је ЕУ будућност БиХ, без обзира колико она у овом тренутку била несавршена.

"Када смо предали захтјев за приступање 12. фебруара, многи су сумњали да имамо предуслове за то. Требало нам је три године да бисмо усагласили механизам кординације и дошли до истог текста, који смо одмах усвојили", додао је Човић.

Он каже да вјерује да ће до краја идуће године БиХ добити кандидатски статус и да ће веома брзо са Србијом ићи ка ЕУ.