latinica  ћирилица
22/09/2016 |  14:36 | Аутор: СРНА

Данас или сутра укидање забране извоза воћа и поврћа у Русију

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да се очекује да данас или сутра буде укинута забрана извоза воћа и поврћа из БиХ у Русију.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

- Питање извоза воћа и поврћа из БиХ у Русију можемо сматрати коначно ријешеним. Руска страна је позитивно одговорила Министарству и очекујемо да та забрана буде укинута данас или сутра - рекао је Шаровић.

Он каже да су Руси понудили Министарству да буде потписан протокол о сарадњи у коме ће бити дефинисане одређене ствари, тако да ће већ данас то питање бити покренуто на сједници Савјета министара БиХ, што не би требало да успори укидање ове забране.

- Када је ријеч о извозу меса, видјећемо какав ће да буде извјештај руских инспектора, који сутра завршавају посјету. Они гледају систем у БиХ, да ли је оспособљен командни ланац, односно ветеринарски сектор, лабораторије и да ли то задовољава руске стандарде, а са друге стране гледају да ли су компаније организоване да испуњавају стандарде да би могле да извозе у Русију - појаснио је Шаровић.

Он је рекао да се очекује завршни извјештај руских ветеринарских инспектора, након чега ће бити познато које фирме су задовољиле стандарде.

Када је ријеч о извозу пилетине у ЕУ, Шаровић је рекао да ће позив Канцеларији Европске комисије за контролу здравља хране и животиња из Даблина бити упућен ускоро, додавши да ће о тој теми бити говора сутра или прекосутра на конференцији за новинаре.

- То је важан тренутак који захтијева посебно обраћање представника Министарства и Канцеларије за ветеринарство БиХ. Желимо да број компанија које ћемо пријавити буде сужен, што значи оне најбоље у БиХ које имају највеће шансе да прођу. Уколико то проширимо, као што је било раније када нисмо успјели, доћи ћемо у ситуацију да неће проћи тај мониторинг - истакао је Шаровић.

Он каже да ће бити изабране најбоље компаније, односно оне који имају највеће и најсавременије капацитете.

- Ако прођу тај мониторинг, слиједе дозволе Канцеларије за ветеринарство, која је надлежна за њихово издавање - рекао је Шаровић.