latinica  ћирилица
22/09/2016 |  13:18 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

ИРБ- Каматна стопа смањена за 0,7 процентних поена (ВИДЕО)

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске презентовали су данас у Добоју нове услуге кредитирања, а једна од новина је смањење за 0,7 процентних поена каматних стопа које сада износе од 3,5 до 4,7 одсто.
Инфо дан ИРБ-а у Добоју - Фото: СРНА
Инфо дан ИРБ-а у ДобојуФото: СРНА

Руководилац Одјељења за маркетинг ИРБ-а Игор Бајић рекао је да је за младе предузетнике до 30 година каматна стопа додатно умањена за 0,3 процентна поена, скраћена је процедура одобравања кредита за износ већи од 500.000 КМ, а кредитне линије су уједначене и доступне на подручју цијеле Републике Срспке, што раније није био случај.

Он каже да су нове услуге кредитирања реакција на кретање потреба тржишта и да се на презентацијама по регионалним центрима Српске настоје прикупити информације са терена од корисника за даље прилагођавање.

Бајић је рекао да је ИРБ од оснивања пласирала 1,8 милијарди КМ, од чега кроз кредите 1,4 милијарди и око 400 милиона КМ кроз обвезнице и хартије од вриједности.

Представник Гарантног фонда Републике Српске Саша Зуловић каже да ова установа даје банкарску гаранцију до 50 одсто кредита, а да је највећа појединачна гаранција до 1,5 милиона КМ.

Власник текстилног предузећа "Премијер" из Добоја Ранкица Панић каже да ће олакшице ИРБ-а добро доћи привредницима уколико се обезбиједе гаранције за кредитни аранжман.

- За кредитини аранжаман ИРБ-а морате имати добре пројекте. На нашим просторима немамо пројекте, јер нема инвеститора који би са привредницима ушли у заједнички пословни аранжман - навела је Панићева.

Она указује да су привредници присиљени да сами истражују тржиште.

Инфо-дани ИРБ-а одржани су у амфитеатру Саобраћајног факултета у Добоју, а сутра ће бити одржани у Мркоњић Граду у згради општине са почетком у 11.00 часова.

У октобру ће инфо-дани ИРБ-а бити одржани у Брчком, Бијељини, Источном Сарајеву, Фочи и Требињу.