latinica  ћирилица
22/09/2016 |  12:52 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Сви имају право да обиљежавају своје празнике

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Бањалуци да сви у БиХ имају право да обиљежавају своје празнике на начин да нико не буде дискриминисан, што је основни принцип и вриједност ЕУ.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

- У Бањалуци би сутра требало да са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем и његовим колегама разговарам о активностима које ће се односити на обиљежавање Дана Републике, али других празника у БиХ. До сада је било довољно непримјерене приче и потребно је кренути ка конкретним рјешењима и смиривању ситуације - рекао је Вигемарк.

Он сматра да локална политика у БиХ одвлачи пажњу и енергију од суштинских питања и реформи важних за све грађане.

- Грађани би требало да се запитају какви су резултати овакве политике - додао је Вигемарк.

Говорећи о прихватању апликације БиХ за чланство у ЕУ, Вигемарк је оцијенио да је то важан корак за БиХ, а самим тим и Републику Српску, јер је резултат напора у спровођењу социјално-економских реформи.

- Сада је важно наставити са спровођењем реформи, јер се БиХ налази на почетку пута ка пуноправном чланству у ЕУ. Политичари у БиХ су усагласили ставове о важним питањима, као што је механизам координације - рекао је Вигемарк.

Иванић-Вигемарк: Сви би требало да остану смирени

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да би сви у БиХ требало да остану смирени и поновио да је став ЕУ да је референдум о Дану Републике Српске непотребан.

Вигемарк је након састанка са чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем истакао да је доста било тешке реторике у БиХ и да је проблеме у вези са обиљежавањем празника потребно рјешавати конструктивним дијалогом.

Иванић је нагласио да 9. јануар мора остати празник Републике Српске и да о рату у БиХ причају авантуристи и неодговорни људи.

На састанку је било ријечи и о апликацији БиХ за чланство у ЕУ која је прихваћена у уторак, 20. септембра.

Иванић и Вигемарк оцијенили су да је ово позитивна вијест за БиХ која је добила апликацију након што је испунила потребне реформе.