latinica  ћирилица
22/09/2016 |  09:57 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Припреме за референдум теку по плану (ВИДЕО)

Градска Комисија за спровођење републичког референдума Бањалука обавља према плану припреме за изјашњавање грађана Бањалуке на републичком референдуму.
Српска те треба - Фото: РТРС
Српска те требаФото: РТРС

Предсједник Комисије за спровођење референдума у Бањалуци, Остоја Кременовић рекао је обезбјеђено 267 гласачких мјеста, гдје ће грађани моћи да се изјасне о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Кременовић је додао да је формирано 267 гласачких одбора и четири мобилна тима која су задужена за грађане који ће се изјашњавати из својих домова.

Кременовић је навео да још није дефинисан тачан број грађана који ће се изјашњавати о референдумском питању, а Комисији ће благовремено од Републичке комисије за спровођење референдума бити достављен извод из бирачког списка.

- Сви учесници у поступку припрема за спровођење референдума на подручју града, а нарочито чланови и предсједници гласачких одбора и Градска управа Града Бањалука, пружају подршку Комисији и успјешно извршавају своје задатке што обећава да ће се референдум на подручју града провести без проблема – закључио је Кременовић.

И у Теслићу све припреме за референдум теку према плану. У Општинској комисији за спровођење референдума кажу да све тече према плану, да сви који учествују у спровођењу референдума поштују закључак Владе и са својим ресурсима излазе у сусрет како би референдум протекао без проблема. Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Данијел Поповић рекао је да право на изјашњавање имају 43.393 грађанина, који ће то моћи да учине на 43 гласачка мјеста, те додао да је материјал допремљен и организовани одбори.

На подручју града Добоја и општине Станари све је спремно за изјашњавање грађана у недјељу, 25. септембра, на референдуму о Дану Републике. Предсједник Градске комисије за спровођење референдума у Добоју Данијел Јошић рекао је да право на изјашњавање има 63.900 грађана, који ће то моћи да учине на 67 гласачких мјеста. Јошић каже да је референдумски материјал допремљен и да су организовани референдумски одбори.

Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума у Станарима Дијана Смиљанић Ђекић навела је да право на изјашњавање има 7.684 грађана, који ће то моћи да учине на 15 гласачких мјеста, додајући да је такође материјал допремљен и организовани одбори.

Комисија за спровођење референдума о Дану Републике у Новом Граду обавила је све активности у задатим роковима, а грађани ће се изјашњавати на 52 гласачка мјеста. Мјештани Ахметоваца и Грабашнице, умјесто у основној школи гдје је неуслован простор, изјашњаваће се у друштвеном дому Лазића брдо, саопштено је из Општинске комисије за спровођење референдума.

На подручју општине Петровац све је спремно за одржавање референдума о Дану Републике на којем право на изјашњавање има 1.084 лица, изјавио је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Ново Пећанац. Према његовим ријечима, гласање ће бити обављено у Основној школи у Дринићу на два гласачка мјеста, од којих ће на једном гласати 429, а на другом 655 лица.

Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума у Источном Дрвару Милош Бајић рекао је да ће се у овој општини на реферндуму 166 лица изјаснити на једном гласачком мјесту.

Извор:РТРС, Срна