latinica  ћирилица
22/09/2016 |  08:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Груб и противправан покушај хапшења

Директор владине канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је синоћ у Грачаници дошло до грубог и противправног покушаја његовог хапшења и депортовања са Косова.
Марко Ђурић (Фото: Screenshot) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Screenshot)Фото: ТАНЈУГ

Полиција самопроглашеног Косова је синоћ у Грачаници на пола сата-сат зауставила возило у којем се налази Ђурић, и захтијевала да он напусти Косово, да би касније рекла да ће му омогућити да настави посјету по протоколу.

Ђурић је рекао да је дошао у Грачаницу да буде са својим народом и да је, захваљујући спонтаном окупљању и заједништву српског народа, пропао тај, како га је назвао, срамни покушај косовске полиције.

- Јединством грађана показали смо да ни косовска полиција, која није ту када треба да заштити Србе и српске светиње, не може да се понаша како хоће - рекао је Ђурић.

Он је налгасио да нико и никада неће успјети да заустави Србе у њихвој жељи за останком и опстанком на Косову и Метохији.

- Мислим да је срамни покушај косовске полиције бацио љагу на већину грађана КиМ албанске и свих нациионалности - нагласио је Ђурић.

Он је рекао да је као разлог за покушај његовог хапшења и депортовања са Косова наведен "некакав прекршај агенде", чега није било.

Ђурић је на крају рекао да не зна зашто се све то десило и са чим има везе, али је истакао да то "нема везе са здравим разумом".

Како је јавио извејштач Танјуга са лица мјеста, полицајци су најприје, када су зауставили Ђурићево возило, рекли да имају наредбу да га отпрате до Мердара, на административној линији, под пријетњом хапшења, ако директор Канцеларије за КиМ то буде одбио.

Ђурић има уредно најављену посјету Косову и Метохији, која истиче у четвртак ујутру, а која је у складу са ранијим споразумима између Београда и Приштине.

На раскрсници на којој је заустављен аутомобил у коме се налазио Ђурић, окупио се велики број грађана који се на тренутке оглашавали скандирањем: "Србија, Србија".

Након пола сата-сат, полиција је саопштила Ђурићу и људима у његовој пратњи да ће им бити омогућен пролаз и наставак посјете, што су грађани пропратили аплаузом и скандирањем "Марко Србине".

Ђурић је тада, први пут послије заустављања возила изашао из аутомобила и отпоздравио грађанима.

На лицу мјеста били су и замјеник премијера самопроглашеног Косова Бранимир Стојановић, али и градоначелник Грачанице Владета Костић.