latinica  ћирилица
21/09/2016 |  22:28 | Аутор: СРНА

Нордијске земље кивне на Мађарску због азиланата

Нордијске земље позвале су ЕУ да предузме мјере против Мађарске због одбијања те земље да преузме регистроване азиланте.
Мигранти - Фото: АП
МигрантиФото: АП

У писму на којем је датум 9. септембар и у које је увид имала агенција Франс прес, Данска, Финска, Исланд, Норвешка и Шведска изразиле су велику забринутост због одбијања Будимпеште да дјелује у складу са Даблинским регулативама према којим избјеглице морају да траже азил у првој чланици ЕУ у коју уђу.

У заједничком писму које су потписали министри пет нордијских држава подсјећа се на саопштење које је Будимпешта у мају послала осталим чланицама европског блока, а у којем се инсистира да Мађарска не може да прихвати Даблинске регулативе.

Министри су сагласни да овај став представља "кршење закона ЕУ и да то није прихватљиво", и упутили су позив европском комесару за миграције Димитрису Аврамопулосу да "реагује без оклијевања".

Почетком овог мјесеца шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн рекао је да би Мађарска требала бити суспендована из чланства ЕУ због кршења суштинских демократских вриједности и због третмана избјеглица као "животиња".

Аустрија је недавно запријетила да ће поднијети тужбу против Мађарске пред европским судовима.