latinica  ћирилица
21/09/2016 |  22:26 | Аутор: СРНА

Иванић: 9. јануар ће остати празник Републике Српске

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да треба прихватити чињеницу да ће 9. јануар остати празник Републике Српске и да онај ко мисли да ће српски народ одустати од тога апсолутно није реалан.
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs) -
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs)

- То је моје упозорење - пустите да славимо Дан Републике Српске. Немојте да закувавате, јер на закувавање можете само добити одговоре - поручио је Иванић.

Нагласио је да 9. јануар треба прихватити исто као што су у Републици Српској прихватили да Хрвати и Бошњаци обиљежавају 1. март.

- Нама тај датум уопште није мио, то нам је симбол одлука које су ишле против воље народа. Опет ми не пада на памет да забрањујем Бошњацима и Хрватима да га обиљежавају - рекао је Иванић гостујући на телевизији Н1.

Према његовим ријечима, с једне стране је инат код Бошњака јер ће, ако прође референдум, мислити да су изгубили, док је код Срба то питање националног поноса.

- У таквом амбијенту тешко је доћи до рјешења. Колико год Изетбеговићу дјеловало сада да је добитник, на крају ће бити највећи губитник цијеле приче, јер врло добро знам какви одговори могу бити. Кад се већ десила та апелација, могло се и без референдума промијенити закон - оцијенио је Иванић.

Он сматра да су тензије које се намећу у предизборној кампањи, уствари, дубоке фрустрације политичара и да је створен амбијент препун емоција.

- Стање је пуно озбиљније него што већина мисли. Мислим да је рат празна прича, али дубока политичка подијељености се види по дешавањима у посљедњим данима - истакао је Иванић.