latinica  ћирилица
21/09/2016 |  21:08 | Аутор: Би-би-си

Рим одустаје од кандидатуре за домаћина ОИ 2024.

Рим ће одустати од кандидатуре за домаћина Олимпијских игара 2024. године, након што је градоначелница Вирџинија Рађи рекла да би то "неодговаран" потез, преноси Би-Би-Си.

Рим је повукао кандидатуру за ОИ 2020. године због финансијских разлога. Бостон и Хамбург су већ испали из трке за ОИ 2024, остављајући Париз, Лос Анђелес и Будимпешту као преостале заинтересоване.

Кандидати градови морају потврдити одобрења локалних лидера до 7. октобра. Међу многим Римљанина, идеја домаћина Олимпијских игара није изазвала много ентузијазма и нова градоначелница  је упозната с тим. Она долази из популистичког покрета, који се противи кандидатури за ОИ.

Првих неколико седмица на власти за нову градноначелницу биле су тешке. Њен мандат се нашао у сјени оптужби за лоше управљање и заташкавање. Одбацивање ОИ могло би јој вратити дио популарности и потврду да има потпуну доминацију над градским властима.

Шеф Олимпијског комитета Италије Ђовани Малаго је изјавио да без подршке Рађијеве нема ништа од ОИ у Риму. Међународни олимпијски одбор ће изабрати домаћина на гласању у Лими, Перу, у септембру 2017. године. Париз се сматра фаворитом након неуспјешног надметања 1992, 2008. и 2012. године.