latinica  ћирилица
21/09/2016 |  19:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Лидери у УН-у обећали мјере против антимикробне резистенције

Свјетски лидери у Уједињеним нацијама су данас потврдили посвећеност развоју националних акционих планова за антимикробну резистенцију (АМР) и показали до сада незабиљежено интересовање за сузбијање ширења инфекција које су отпорне на антибиотике, саопштили су водећи глобални актери из те области.
Уједињене нације - Фото: АП
Уједињене нацијеФото: АП

"Антимикробна резистенција пријети достизању циљева одрживог развоја и захтијева глобални одговор. Земље чланице су данас постигле договор о снажној политичкој декларацији која пружа добру основу за напредак међународне заједнице. Ниједна држава, сектор или организација не може сама да ријеши овај проблем", изјавио је предсједавајући 71. Генералном скупштином УН-а, Питер Томсон.

Државе су се договориле да ће побољшати регулативе у области антибиотика, да ће повећати знање и свијест, промовисати најбоље праксе и пружити подстрек иновативним приступима који користе алтернативе антибиотицима, наводи се у заједничком саопштењу Свјетске организације за здравље животиња, Свјетске здравствене организације и Организације за храну и пољопривреду УН-а.

"Резистентност на антибиотике представља кључну пријетњу по здравље људи, развој и безбједност. Обећања која смо данас дали се морају претворити у брзе и ефикасне акције. Истиче нам вријеме", изјавила је генерална директорка Свјетске здравствене организације, Маргарет Чан.

Висок ниво отпорности на антибиотике који се већ уочава у свијету је посљедица злоупотреба и претјеране употребе антибиотика и других антимикроба код људи, животиња и усјева.