latinica  ћирилица
21/09/2016 |  19:15 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

НСРС: Референдум се не отказује (ВИДЕО)

Нема посебне сједнице Парламента Републике Српске о повлачењу одлуке о референдуму, закључио је Колегијум Народне скупштине, након што је овој законодавној институцији достављена одлука Уставног суда БиХ, којом се привремено обуставља скупштинска одлука о расписивању референдума.
Колегијум НСРС (архив) - Фото: СРНА
Колегијум НСРС (архив)Фото: СРНА

Колегијум Народне скупштине затражио је од Владе Републике Српске да у скупштинску процедуру упити приједлог измјена и допуна Закона о празницима Српске. Предсједник НСРС Недељко Чубриловић истиче да би посланици о измјенама овог закона требало да расправљају до краја године, а све ради спровођења одлуке Уставног суда БиХ о 9. јануару, Дану Републике.

Још 15. јула српски посланици у Народној скупштини, својим потписом, заказали су референдум о Дану Републике - 25. септембра. Одлуку не мијењају. Тачку на спекулације о евентуалном отказивању, три дана прије одржавања референдума, ставио је скупштински колегијум. Најављују измјене Закона о празницима и констатују да је у току спровођење одлуке Уставног суда БиХ. Предсједник НСРС предочио је одлуку о привременој мјери Уставног суда БиХ, али и акт без наслова.
Чубриловић је појаснио да Колегијум констатује и један документ који је добио без наслова.

- Ми смо га назвали закључак, који нема наслов - рекао је Чубриловић.

Тако Уставни суд БиХ документом без назива жели да прекраја историјску чињеницу и мијења родни лист Републике Српске. Вјетар у леђа даје му и потпредсједник Народне скупштине из реда бошњаког народа Сенад Братић. Тражи спровођење одлуке и обустављање референдума. Ако се, каже, ипак деси, Бошњаке у Српској позива да игноришу референдум. Братић каже да се Бошњаци "не могу препознати" у 9. јануару.

Прећуткује Братић, као и сви бошњачки политичари, све неспроведене одлуке Уставног суда. Нерадо причају о непоштовању одлука у ФБиХ и то што су Срби неконститутиван народ у четири кантона.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић каже да Уставни суд ради по усвојеном протоколу - да су одлуке обавезујуће само за Републику Српску. Стевандић је истакао да неће бити ванредне сједнице у НСРС, ни расправе о повлачењу одлуке о референдуму.

-  Референдум ће бити 25. септембра, а 26. ћемо имати спуштене тензије - истиче Стевандић.

Листићи за изјашњавање, спискови, комисије - све је спремно за 25. септембар. Потврда стиже и од предсједника Републике Милорада Додика.

- Поручујем им да нећемо одустати и да ће референдум бити одржан. У недјељу, 25. септембра, изаћи ћу да гласам у Лакташима, гдје је моје бирачко мјесто, и позивам све грађане Српске да и они изађу и гласају - рекао је Додик.

Предсједник је новинарима пренио и утиске са терена. Каже, да је обилазећи Републику Српску видио да постоји плебисцитарна подршка референдуму и да грађани од њега траже да се од референдума не одустаје.