latinica  ћирилица
21/09/2016 |  18:59 ⇒ 22:40 | Аутор: СРНА

Аћић: Примјена не значи признавање првостепене одлуке Уставног суда БиХ

Под поступком примјене одлуке Уставног суда БиХ подразумијева се низ радњи и поступака који су услиједили послије првостепене одлуке тог суда и који још трају, а коначан епилог добиће кроз измјене и допуне Закона о празницима Републике Српске, што се на дневном реду републичког парламента може наћи до краја ове године, изјавио је Срни генерални секретар парламента Српске Марко Аћић.
Марко Аћић - Фото: РТРС
Марко АћићФото: РТРС

Реагујући на изјаву Адама Шукала, испред Савеза за промјене, који каже да је споран закључак са данашњег Колегијума републичког парламента и да странке из Савеза нису гласале за то, Аћић је рекао да су представници свих партија из Српске гласали за те закључке које је предсједник парламента јасно и досљедно прочитао, а што може потврдити стенограм са Колегијума.

"И предсједник Народне скупштине и сам Колегијум потврдили су да је ријеч о низу радњи, о поступку који траје, гђе ничим нисмо пристали да спроведемо оно што је тражио Уставни суд БиХ, него се припремамо за оно што ће услиједити као епилог послије референдума а то је пут ка измјенама и допунама Закона о празницима Републике Српске", додао је Аћић.

Према његовим ријечима, под поступком примјене подразумијева се све оно што је услиједило након првостепене одлуке Уставног суда БиХ.

"То је и наше право на жалбу и вишемјесечни рад правног тима који је радио испред Народне скупштине и нове чињенице које смо изнијели пред Уставни суд БиХ, који је 17. септембра поново засједао, разматрајући те наше нове наводе и чињенице. Дакле, све је то поступак примјене поменуте одлуке. То ничим не значи да смо признали оно што је Уставни суд донио у својој првостепеној одлуци, нити да ћемо поступити на начин како су тражили", појаснио је Аћић.

Он је додао да је у трећем закључку који је данас усвојио Колегијум јасно речено да се од Владе Српске тражи да се упуте измјене и допуне Закона о празницима.

Аћић је навео да су против закључака са данашњег Колегијума Народне скупштине Српске били само представници Коалиције "Домовина". "Сви представници из Републике Српске гласали су једногласно за закључке које је предложио предсједник Народне скупштине Српске који су им касније и писмено достављени", додао је Аћић.