latinica  ћирилица
21/09/2016 |  18:38 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

(Не)слога у опозицији - ко јавно или тајно опструише референдум? (ВИДЕО)

Упркос Одлуци НСРС о расписивању референдума о Дану Републике, овјерене гласовима свих српских посланика, министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић каже да није одлучио хоће ли 25. септембра и лично учествовати на референдуму, јер је организован у предизборно вријеме.
Мектић о референдуму - Фото: РТРС
Мектић о референдумуФото: РТРС

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком вијећу ПС БиХ Сташа Кошарац каже да је одлука Народне скупштине обавеза, а референдум прилика да потврдимо 9. јануар као Дан Републике.

Само четири дана до историјског изјашњавања грађана Српске, Мектић се премишља да ли да учествује на референдуму о Дану Републике. И раније је игнорисао захтјеве Српске, али сада пркоси и вољи страначког врха, који је, бар декларативно, подржао референдум.

За разлику од Мектића, његов страначки колега у Савјету министара БиХ Предраг Јовић одлучио је да ће изаћи на референдум, иако сматра да је ријеч о, како каже, политичком трику Милорада Додика. 

Предраг Јовић, замјеник министра за људска права и избјеглице у СМ, каже да ће изаћи на референдум, али да "народ у Републици Српској не прича о референдуму", и да је "народу доста празне политичке прича када нема од чега да живи".



Да ли је празна прича када стране судије удружене са бошњачким и хрватским забрањују Србима да обиљежавау 9. јануар, најбољи суд даће народ 25. септембра. Тог дана на референдумским мјестима први би требало да буду српски кадрови у институцијама БиХ.

Сташа Кошарац, шеф Клуба послника СНСД у Представничком дому ПС БиХ, увјерен је да ће сви представници СНСД-а изаћи на референдум и јасно рећи "да" не само Дану Републике, већ и напорима институцијама Сропске да се престане са омаловажањем интересе Републике Српске.

Независни посланик у Представничком дому ПС БиХ, Јован Вуковљан, истиче да је излазак на референдум дужност и обавеза сваког Србина и становника Републике Српске из више разлога, и додаје, да ће он изаћи и гласти за.

Док Драган Мектић размишља о изласку на референдум, Мирко Шаровић уопште није одговорио хоће ли се изјаснити 25. септембра. Да у СДС-у имају резерву преме референдуму, не само због тајминга, илуструје став директора Политичке академије те странке Александра Савановића. Он не спори Републици Српској да има право да организује референдум, али пут за одбрану наших права не смије бити изван одлука Уставног суда БиХ, у супротном тврди Савановић, Срспка преузима одговорност за рушење Дејтонског мировног споразума и суспендовање постојећег политичког аранжмана.