latinica  ћирилица
21/09/2016 |  17:41 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Кери тражи увођење зоне забрањеног лета изнад Сирије

Амерички државни секретар Џон Кери затражио је увођење зона забрањеног лета у кључним областима Сирије како би се избјегла пропаст примирја након напада на хуманитарни конвој.
Џон Кери (фото: © AP Photo/ Julie Jacobson) -
Џон Кери (фото: © AP Photo/ Julie Jacobson)

Кери је у свом говору у УН изјавио да будућност Сирије "виси о концу".

Према његовим ријечима, напад на хуманитарни конвој у којем је погинуло 20 особа изазива сумњу да ли ће Русија и сиријска Влада одржат услове договора о прекиду ватре.

Москва негира умијешаност у напад на хуманитарни конвој код Алепа.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истакао је нешто раније у УН да Русија инсистира на темељној и непристрасној истрази о нападу на конвој недалеко од Алепа.

Он одбацује тврдње да је конвој био на мети сиријских ваздухопловних снага.

"Нова неприхватљива провокација десила се 19. септембра када је гранатиран хуманирарни конвој. Тада је забиљежен напредак побуњеника. Увјерен сам да сличне случајности захтијевају озбиљну анализу и истрагу", нагласио је Лавров.

Кери: САД се припрема за могућу војну сарадњу са Русијом у Сирији

Сједињене Америчке Државе се припремају за војну сарадњу са Русијом према споразуму о Сирији, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери на засједању Савјета безбједности УН.

„Према налогу предсједника Обаме, врше се припреме за постизање сарадње са Русијом у смислу наших војних и обавјештајних служби и посла који ће обављати, и ми смо томе посвећени“, рекао је Кери.

Амерички државни секретар Џон Кери позвао је све стране сукоба у Сирији да се врате за преговарачки сто под покровитељством УН. „Позивам све стране у Сирији и све који их подржавају. Позивам све чланове опозиције: сарађујете да бисте остварили тај план“, додао је Кери.

Он је позвао међународну заједницу да „подржи напоре УН за почетак правих преговора у Женеви о политичкој транзицији“.

Кери је истакао да је веома тешко раздвојити опозицију и терористе Нусра фронта, ако их неразумно бомбардују сиријске власти.

„Веома је тешко раздвојити људе, када их насумично бомбардују, и када Асад одлучује кога ће бомбардовати“, рекао је Кери.

Сједињене Америчке Државе вјерују да постоји пут за мирно рјешење грађанског рата у Сирији, сматра амерички државни секретар.

„Сједињене Америчке Државе настављују да вјерују да постоји пут, иако каменит, тежак и неизвјестан, који води ка излазу из овог покоља“, истакао је Кери.

„Наш заједнички задатак овдје је да нађемо начин да употребимо дипломатска средства да бисмо то остварили“.

„Предуго су се неки елементи опозиције ослањали на зли савез са Нусра Фронтом, а Нусра је Ал Каида… и не можемо да игноришемо уколико се групе на терену боре заједно са Нусра фронтом, организацијом која отворено одбацује политичко рјешење кризе и непријатељ је свих нас у овој просторији“, нагласио је Кери.

Савет безбедности УН треба да подржи споразум о прекиду ватре којем су посредовале Сједињене Америчке Државе и Русија у Женеви, рекао је Кери.

„Будућност Сирије виси о концу“, истакао је Кери. „Позивам овај савјет да не одустане, већ да подржи кораке које су скицирале САД и Русија у Женеви.“

Он је позвао да се „стави тачка на ужасне неселективне нападе који су главни узрок страха, патње и бјекства становника“.

Москва и Вашингтон су се раније договорили да сиријска авијација неће моћи да лети преко територија под контролом опозиције. Међутим, како је истакао замјеник руског министра спољних послова Михаил Богданов, овај споразум не значи и успостављање зоне забране летова у Сирији.

Извор: Срна/Спутњик