latinica  ћирилица
21/09/2016 |  17:19 ⇒ 22:36 | Аутор: СРНА

Заветници: Позив грађанима да изађу на референдум (ВИДЕО)

Српски сабор "Заветници" позвао је са сједнице оснивачког одбора у Источном Сарајеву све грађане Републике Српске са правом гласа да изађу на референдум о Дану Републике у недјељу, 25. септембра, и да се на тај начин одупру притисцима који желе да уруше темеље Српске.
Источно Сарајево: Заветници - Фото: СРНА
Источно Сарајево: ЗаветнициФото: СРНА

"Позивамо све грађане да искористе своје демократско право јер је референдум непосредни облик демократије. Референдум је и право грађана Републике Српске да се одупру свим притисцима оних који желе да уруше темеље Српске и да се покаже да демократија има јако упориште и у традицији српског народа", рекла је члан Предсједништва ове организације Милица Ђурђевић.

Она је поздравила принципијелу одлуку Републике Српске да се одржи референдум истичући да ће Српски сабор "Заветници" 25. септембра пружити логистичку подршку како би људи који живе у Србији могли да остваре своје право гласања.

"Од оснивања `Заветници` имају подршку у Репубици Српској и бројне симпатизере и чланове. То нас је подстакло да кренемо и са званичним радом у Републици Српској и није нимало случајно што крећемо из Српског Сарајева и да пошаљемо важну слободарску поруку јединства и заједништва", рекла је Ђурђевићева.

Она је нагласила да "Заветници" од првог дана не одвајају Републику Српску од Србије јер сматрају да је ријеч о двије српске државе које су географски подијељене ријеком Дрином, "али заправо два плућна крила српског националног бића".

"То је и разлог што ћемо овдје дјеловати као национални покрет и подршка с циљем очувања Републике Српске и да народу са западне стране Дрине у овим временима изазова пружимо сву неопходну подршку", рекла је она.

Према њеним ријечима, грађани у Републици Српској у "Заветницима" виде некомпромитовану националну идеју, истинску патриотску и државотворни и суверенистички покрет који је препознао геополитичке промјене и неопходност јединства Србије и Републике Српске.

"То је и разлог што су `Заветници` први у Србији изашли са јасним саопштењем поводом пријетњи обојеним револуцијама Републици Српској и у потпуности раскринкали мрежу невладиних организација која функционише на овим просторима, а финансира из фондација са Запада", додала је она.

Она је изразила наду да ће Српски сабор "Заветници" учествовати у политичком животу са главним задатком да помогне опстанку Републике Српске.

Српски сабор "Заветници" је политичка организација, званично формирана на Сретење, 15. фебруара 2012. године у току окупљања на барикадама на Косову и Метохији и пружања подршке српском народу да одбрани своја огњишта.

Због околности у којима је покрет настао одабрано је име "Заветници", према Косовском завјету, духовној и историјској вертикали српског народа кроз вијекове, коју су слиједили највећи српски владари и умови.

Грб и обиљежје Српског сабора "Заветници" означава јединство духовне и свјетовне борбе за слободу оличене у лику Бијелог анђела и средњовјековног српског хероја и витеза Милоша Обилића. У средишту грба налази се штит из периода немањићке Србије, као симбол јаке, достојанствене и слободарске државе.

РТРС и СРНА