latinica  ћирилица
21/09/2016 |  17:06 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

И.Илиџа- Основној школи неопходна фискултурна сала (ВИДЕО)

Основна школа "Петар Петровић Његош" Источна Илиџа, са 740 ученика, једна је од малобројних у Републици Српској, а једина на подручју Сарајевско-романијске регије која нема фискултурну салу.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Ученици наставу из физичког васпитања љети изводе у дворишту школе или на оближњим зеленим површинама, а зими у учионицама. Тако су осмошколци ове школе стекли свједочанства без адекватних услова за наставу физичког васпитања.

Ученица Милана Шекара каже да су катастрофални услови без сале, јер некада физичко раде вани или у учионицама које су загушљиве и тијесне.

Ученик Владан Ковачевић ово потврђује ријечима да већина ученика ове школе не зна ни како изгледа фискултурна сала.

Ученик Срђан Лучић каже да још неко вријеме могу наставу физичког да изводе у школском дворишту, али с доласком зиме биће много теже и неусловно у учионицама.

Родитељи тврде да је због недостатка фискултурне наставе, све већи број ученика ове школе има слабију моторику и  деформитете. Подсјећају да су, тражећи помоћ, куцали на многа врата, али рјешења ни на видику.

Према ријечима Слађана Пецеља, предсједника Савјета родитеља ОШ "Петар Петровић Његош",  годинама надлежни обећавају да че бити изграђена фискултурна сала, али до тога још није дошло.

Зденка Перендија, директорица ОШ "Петар Петровић Његош", подсјећа да нису потребна велика средства за изградњу сале, око 600.000 КМ, као и да већ имају комплетну пројектну документацију.

Надлежни су поручили да се само заједничким снагама може ријешити овај проблем. Подсјећамо, нова зграда ОШ "Петар Петровић Његош" захваљујући Влади Републике Српске, изграђена је 2009. године, а скоро сви њени ученици и наставници су расељена лица из Сарајева.