latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:37 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

БЛ- Поликлиника ће имати ефикасније гријање (ВИДЕО)

Дом здравља у Бањалуци један је од 18 објеката у Српској на којем је почело енергетско опремање, за шта ће бити издвојено више од 857.000 КМ.
Поликлиника - Фото: РТРС
ПоликлиникаФото: РТРС

Обнова овог објекта дио је пројекта Енергетска ефикасност у БиХ, захваљујући којем ће се смањити потрошња енергената и створити бољи услове за пацијенте. Завршетак радова очекује се половином децембра ове године.

Енергетско опремање подразумијеваће термичку изолацију и изолацију фасаде, замјену кровне конструкције, столарије, циркулационих пумпи које су дотрајале, као и уградњу термостата на радијаторима.

- Процес рада биће настављен, без обзира на ове радове, због чега молимо грађане за мало стрпљења јер након окончања радова свима ће нам бити много угодније - каже Гордана Тешановић, директорица Дома здравља Бањалука.

Када је ријеч о еколошком аспекту, завршетком санације биће смањена емисија угљен-диоксида, што ће омогућити овом објекту да буде у функцији заштите животне средине. Најважније је да ће трошкови бити смањени.

- Губитак енергије биће сведен на минимум и рачунамо уштеде и до 50 одсто када је ријеч о материјалним трошковима, као и издвајања, како министарства, тако и локалне заједнице за нормално функционисање ове здравствене установе - рекла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Према ријечима Љиљане Иванчић, помоћника министра здравља, доћи ће до смањења трошкова јавних здравствених установа, што ће им омогућити боље функционисање.

Објекат ове здравствене установе изграђен је 1974. године и од тада на њему није било битнијих санационих радова.