latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:07 ⇒ 20:45 | Аутор: СРНА

Инциденти на обједињеном судском процесу у случају "Лора"

Пред Жупанијским судом у Сплиту данас је почео обједињени судски процес Лора 1 и Лора 2 у којем се петорици оптужених суди за ратни злочин против српског цивилног становништва и ратних заробљеника у логору Лора.
Логор "Лора" у Сплиту - Фото: илустрација
Логор "Лора" у СплитуФото: илустрација

Суђење је обиљежио инцидент на самом његовом почетку. Због викања и ометања суђења из суднице је прво удаљена Јагода Бунгур, супруга трећеоптуженог Емилија Бунгура, а нешто касније и син који је судији добацио да је "криминалац".

Након што је судија питао њеног супруга да ли је разумио оптужницу и шта му се ставља на терет Јагода Бунгур је из публике викнула да је судија у записник погрешно унио његов одговор, а након што је упозорена наставила је говорити, па је судија судским полицајцима наложио да је удаље из суднице.

На то је судији поручила да је "може избацити из суднице, али не може избацити истину", пренијели су медији.

"Срам вас било", поручила је судији на изласку из суднице. Ради омаловажавања и вријеђања сат времена касније судницу је напустио и њен син Бартул.

Он је предсједнику Судског вијећа судији Владимиру Живаљићу довикнуо да "суди мимо закона и у илегалном кривичном поступку". Судија га је опоменуо, а када су до њега дошли судски полицајци викнуо је: "Ви сте друже судија криминалац".

Излазећи из суднице довикнуо је: "Држ` се ћаћа". Оптужени Томислав Дуић, Тончи Вркић, Емилио Бунгур, Анте Гудић и Анђелко Ботић изјаснили су се да нису криви.