latinica  ћирилица
21/09/2016 |  15:48 ⇒ 15:48 | Аутор: sputniknews.com

Русија шаље „Адмирала Кузњецова“ у Средоземно море

Ради повећања могућности руске Ратне морнарице у Средоземном мору планирано је слање носача авиона „Адмирал Кузњецов“, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Руски носач авиона Кузњецов  (Фото:nspm.rs) -
Руски носач авиона Кузњецов (Фото:nspm.rs)

„У овом тренутку у руску групу бродова у источном дијелу Средоземног мора улази најмање шест војних бродова и три-четири брода за логистику из састава свих флота. Ради повећања борбених могућности планирано је да се у састав групе укључи група носача авиона са крстарицом „Адмирал Кузњецов", рекао је Шојгу.

Шојгу је објаснио да је „у циљу реализације националних интереса и подршке мира у 2013. години обновљено стално присуство руске Ратне морнарице у источном дијелу Средоземног мора“. „Подсјећам да је 1967. године боравак у овом региону пете оперативне ескадриле омогућио да се не дозволи разбуктавање оружаног арпско-израелског конфликта и наставила да буде важан ограничавајући фактор за непријатељске акције против Совјетског савеза“, рекао је Шојгу.

Он је нагласио да ће „реализација националне поморске политике у оперативно-важним регионима свјетских океана и обезбјеђење регионалне и глобалне стабилности помоћи и планској обнови флоте“.