latinica  ћирилица
21/09/2016 |  15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: Парламент потврдио одлагање предсједничких избора

Аустријски парламент усвојио је данас одлуку о одлагању предсједничких избора на 4. децембар.
Парламент Аустрије - Фото: Wikipedia
Парламент АустријеФото: Wikipedia

Понављање другог круга, пошто је Уставни суд поништио резултате гласања због неправилности у пребројавању гласова, требало је да се одржи 2. октобра, али је министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, због неисправних гласачких материјала, морао да предложи одлагање.

Наиме, коверте у које се стављају гласови за гласање путем поште нису добро лијепиле, па је пријетила опасност да гласови буду проглашени неважећим.

Посланици Социјалдемократске партије (СПО), Народне странке (ОВП), Зелених и Неос-а гласали су данас за одлагање избора, док су Слободарска партија (ФПО) и Тим "Стронах" били против.

ФПО сматра да је одлагање избора даљи покушај да се осујети побједа њиховог кандидата Норберта Хофера и помогне противкандидату Александеру ван дер Белену.

Такође скупштина је донијела одлуку о актуализацији бирачког списка, то јест на одложеном гласању моћи ће да гласају и она лица која још нису напунила 16.година, то јест стекли право гласа, приликом првог покушаја одржавања другог круга, крајем маја.

Промијењен је и изборни закон, те је омогућено да гласач може сам да убаци свој глас у гласачку кутију, што је до сада морао да чини шеф изборне комисије.