latinica  ћирилица
21/09/2016 |  13:44 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Полиција забранила кретање литије у Грачаници

Овогодишња прослава Мале Госпојине у Грачаници остаће запамћена по томе што је полиција самопроглашеног Косова забранила да литија прође око манастира.

Након Свете архијерејске литургије, коју је служио Његово преосвештенство владика Теодосије, литија је кренула, али је полиција издала налога да кретање буде сведено и окончано од главне до споредне манастирске капије.

- Не знам да ли је ово неспоразум или иза ове забране стоје они којима смета српски народ, његови обичаји и вјера - рекао је владика Теодосије и изразио жаљење због ускраћивања права српским вјерницима да Малу Госпојину прославе у складу са обичајима и вјеровањем.

Коментаришући забрану служења Свете литургије у Храму Христа Спаса у Приштини у четвртак, 15. септембра, владика је навео да је ријеч о кршењу вјерске слободе.

- Наставићемо да бринемо о Храму Христа Спаса у Приштини. Не желимо сукобе, а најмање политизацију сукоба у вези са нечим што је наше право - истакао је владика Теодосије.

Владика је подсјетио да је заједно са монасима и групом Срба три дана чистио унутрашњост и двориште храма.

- Нико није подигао глас због забране. Никоме то није сметало, чак су се многи томе дивили, али када смо показали одлучност да се бринемо о нашем храму, онда је то некоме засметало - рекао је владика Теодосије.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић искористио је данашњи празник да позове Србе на јединство и уједињење.

- Често смо због неслоге сами себи били већи непријатељи од стварних спољних непријатеља. Вријеме је да научимо лекције из прошлости. Овде на Космету нема простора за неслогу, али има простора за мјерење свачијег рада и одговорности и зато још једном одавде из манастира Грачаница позивам све Србе на јединство - истакао је Ђурић.

У порти манастира сломљен је славски колач у којем се налазио златник - поклон бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Дјечак Милан Димитријевић добио је златник и њему ће припасти 350 евра.

Средства су обезбиједили кабинет предсједника Републике Српске и бројне јавне и друге установе.

Истовремено, предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов уручио је стипендије од по 400 евра дјевојчицама Александри Станковић и Николији Максимовић из Косовске Каменице, док ће стипендија накнадно бити предата Немањи Павловићу из Звечана.

- Златник и стипендије само су дио помоћи коју Одбор из Бањалуке уз пуно разумијевање и помоћ грађана Српске шаље дјеци на Косову и Метохији - рекао је Арлов и најавио да ће сљедећи златник бити умијешен у славски колач о Петровдану сљедеће године у Звечану.