latinica  ћирилица
21/09/2016 |  13:22 | Аутор: СРНА

Умјесто Свјетске антидопинг агенције МОК формира нову институцију

Свјетска антидопинг агенција могла би да изгуби утицај и потпуно нестане у садашњем облику, наводи британски "Гардијан".
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

Агенција страхује да ће Међународни олимпијски комитет одлучити да је замијени неком другом структуром и да је тако казни због апела да се свим руским спортистима забрани учешће на Олимпијским играма у Рију.

У једном од аналитичких центара Агенције одржана је отворена дискусија на тему планова Међународног олимпијског одбора о оснивању одјељења за професионалну етику.

То одјељење могло би да преузме на себе дио досадашњих овлаштења Свјетске антидопинг агенције.

Претпоставља се да би одјељење за професионалну етику, ако буде формирано, могло да обавља задатке који се тичу борбе против корупције, да истражује намјештене утакмице и примјену забрањених препарата.

Сличну идеју изнио је и члан олимпијског одбора из Аргентине Герардо Вертхејн, који сматра да је Свјетска антидопинг агенција "обманула спортски покрет".

Он критикује Агенцију због "очигледног покушаја да на друге пребаци одговорност за озбиљне проблеме цијелог система".

Према његовој оцјени, Агенција није успјела да на вријеме испуни своје обавезе, што значи да МОК треба да размисли о организацији која би могла замијени Свјетску антидопинг агенцију.

"Нисмо добили адекватан одговор на питање зашто Агенција није раније реаговала на ситуацију у Русији, ако је од, најмање, 2010. године знала за проблем са допингом.

И не само то, већ је агенција више пута потврдила да Национална антидопинг агенција Русије задовољава све захтјеве и више пута је продужила акредитацију московске антидопинг лабораторије уочи Олимпијаде у Сочију", напомиње Вертхејн.