latinica  ћирилица
21/09/2016 |  13:18 | Аутор: РТРС

Бањалука: За енергетско опремање Дома здравља више од 857.000 КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Сребренка Голић, посјетила је данас Дом здравља у Бањалуци, чија је реконструкција у току. Дом здравља је један је од 18 објеката у Републици Српској на којем је почело енергетско опремање, за шта ће бити издвојено више од 857.000 КМ.
Поликлиника, Бања Лука - Фото: РТРС
Поликлиника, Бања ЛукаФото: РТРС

Обнова овог објекта дио је пројекта “Енергетска ефикасност у БиХ“, захваљујући којем ће смањити потрошњу енергената и емисија угљен диоксида, те створити бољи услове за пацијенте.

Министар Сребренка Голић, након посјете радилишту рекла је да ће на згради Дома здравља у сврху повећања енергетске ефикасности, бити постављена термичке изолација, биће замијењени спољни прозори и врата, те ће бити извршена реконструкција крова.

"Након завршетка санације и енергетског опремања, губитак енергије биће сведен на минимум, а када је ријеч о материјалним трошковима, уштеде ће бити до 50 одсто", навела је Голићева.

Током три мјесеца, колико ће трајати реконструкција објекта, у Дому здравља неће бити прекинут процес рада. Директор, Гордана Тешановић, каже да ће по завршетку радова пацијентима ове здравствене установе бити пружени бољи услови лијечења.

Средствима Свјетске банке у Српској ће се финансирати енергетско опремање 31 објекта, у чему приоритет имају зграде у области образовања и здравства. Осим бањалучког Дома здравља, пројектом су обухваћене и болнице у Фочи и Зворнику.