latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:34 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Ко једном купи приједорске креме и друге препарате, увијек им се враћа (ВИДЕО)

У лабораторији приједорске Јавне здравствене апотекарске установе "Градска апотека" и данас се производе креме и други фармацеутски препарати према рецептурама, међу којима неке датирају чак из 19. вијека.
Приједорске креме - Фото: РТРС
Приједорске кремеФото: РТРС

Ова производња је, захваљујући великом ентузијазму приједорских фармацеута и лабораната, преживјела битку с брендираним и надмоћно рекламираним свјетским фармацеутским фирмама.

Ово је једина оваква врста домаће производње на овом подручју, којој, како кажу приједорски стручњаци, недостаје само мало више рекламе.

Скоро да нема Приједорчанина који није пробао креме или друге препарате, које деценијама настају у лабораторији Градске апотеке. Најпопуларнији домаћи производ “Павловићева маст“ стигла је на све континенте, али ништа мање нису популарни ни остали препарати, попут витаминске и хидратантне креме. Ова производња, одавно би била угашена, да нема ентузијазма приједорских стручњака.

- Грађани препознају квалитет. Једна од најпознатијих наших масти је “Павловићева маст“ коју припремамо већ дуги низ година по нашој рецептури, истакла је Драгана Мршић, фармацеутски техничар.

Приједорски препарати посебни су јер се састоје од природних супстанци, а грађани годинама вјерују провјереној, домаћој рецептури. Производњу није угасила ни “поплава“ брендираних свјетских фармацеутских препарата. Домаћи квалитет је “преживио“.

- Рецептуре су, самим тим што су толико старе, провјерене, чим их становништво и дан данас купује. Велике паре се улажу и у рекламу и ми нисмо са те стране у могућности да им конкуришемо, ми можемо само да одржавамо квалитет ових наших производа, нагласио је Милан Кубат, директор Јавне здравствене апотекарске установе “Градска апотека“.

Фармацеути и лаборанти кажу, ко једном купи приједорске креме и друге препарате, увијек им се враћа. Да је само мало више рекламе, ко зна, можда би и ови производи убрзо стали “раме уз раме“ са свјетским фармацеутским брендовима.