latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:30 | Аутор: СРНА

Којић: Непримјерено да Халиловић призива рат

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра непримјереним да некадашњи командант муслиманских снага у БиХ Сефер Халиловић, који је учествовао у ратним злочинима над Србима, призива нови рат у БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Сефер Халиловић није кажњен за ратне злочине које је починила такозвана Армија БиХ, а за које је он директно одговоран - рекао је Којић.

Којић је упозорио да Халиловић призива на нове сукобе и рат, сматрајући да је потпуно дозвољено да он, као што је то чинила и такозвана Армија БиХ, могу поново да чине те злочине.

Позивајући се на податке Републичког центра из регистра о почињеним ратним злочинима над Србима, Којић је рекао да су МУП Републике Српске и надлежне институције Српске до сада поднијели 22 извјештаја о почињеном ратном злочину над Србима и пет допуна извјештаја против Халиловића.

Којић је додао да се нека од кривичних дјела ратног злочина, у којима се помиње и Халиловић, односе на случајеве "Добровољачка улица", "Пофалићи" на самом почетку рата и "Брадина".

Републички центар за истраживање рата, ратних зличина и тражење несталих лица је раније, у складу са закључком Народне скупштине Републике Српске, успоставио регистар о почињеним ратним злочинима над Србима.

Сефер Халиловић је запријетио нестајањем Републике Српске ако референдум у Српској буде спроведен јер, како тврди, то ће значити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и ступање на снагу Устава БиХ.