latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:27 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Измјене Закона о високом образовању у хитној процедуре

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, након низа састанака са представницима академске заједнице, донио је одлуку да упути у хитну процедуру Приједлог Закона о измјенама Закона о високом образовању.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Министарство просвјете и културе наведено законско рјешење упутиће Влади Републике Српске, с циљем даљег упућивања у законодавну процедуру, по хитном поступку.

С обзиром да два јавна универзитета нису постигла консензус о најбитнијим питањима из области високог образовања, која треба да буду уређена новим законом, како на својим организационим јединицама, тако и међусобно те због љетне паузе у раду Народне скупштине Републике Српске, министар Малешевић је процијенио да је, с циљем заштите интереса студената, једино могуће рјешење у овом моменту усвајање Приједлога закона о измјенама закона о високом образовању по хитном поступку.

- Разлози за доношење Закона о измјенама закона о високом образовању садржани су у неопходности продужења важења одређених одредби Закона о високом образовању, како би се могло несметано и на вријеме започети одвијање наставе у академској 2016/2017. години, истиче се у саопштењу Министарства просјете и културе Српске.

Измјенама овог закона студентима, који су уписали дипломски и постдипломски студиј по одредбама Закона о универзитету, продужава се могућност студирања за још двије академске године по наставном плану и програму који је важио у вријеме када су се уписивали на дипломски и постдипломски студиј.

Имајући у виду да значајан број студената, око 4.000 на оба јавна универзитета, неће успјети испунити све обавезе по старим наставним плановима и програмима и окончати дипломски и постдипломски студиј до краја академске 2015/2016. године, како је прописано одредбом члана 148. став 1. Закона о високом образовању, ово сматрамо најбољим рјешењем. У супротном, ови студенти би, у складу са одредбама важећег закона, морали наставити школовање по новом систему, а то би још више продужило завршетак њихових студија.

Поред тога, студентима који студирају према одредбама овог закона, односно у складу са болоњским принципима, даје се могућност уписа у академску 2016/2017. и 2017/2018. годину са правом преноса највише 15 ЕЦТС бодова, без обзира на то колико је предмета исказано бројем бодова, који се преносе или највише два предмета, без обзира на то са колико ЕЦТС бодова су исказани ти предмети, јер је одредбом важећег закона прописано да ово право студент остварује за упис у академској 2015/2016. години.

Измјена ове одредбе је неопходна јер, према подацима са високошколских установа, мање од 10 одсто студената успије да оствари 60 ЕЦТС бодова у уписној години па би, уколико ова одредба не би била измијењена, само незнатан број студената успио уписати наредну годину студија.

Такође, овим законом продужава се рок лицима која су стекла или ће стећи научни степен магистра наука, према Закону о универзитету, да започну поступак за стицање научног степена доктора наука до почетка академске 2017/2018. године, на универзитетима који су основани у складу са Законом о универзитету, те им је продужен и рок до ког могу стећи научни степен доктора наука за једну годину, односно са 30. септембра 2019. године на 30. септембар 2020. године.

Разлог за продужење овог рока садржан је у чињеници да је овим измјенама продужен рок за завршетак постдипломских студија, те се тим лицима мора дати могућност да пријаве и бране докторску тезу, због тога што се на већини факултета на два јавна универзитета, не изводе студијски програми трећег циклуса.

Треба нагласити да су наведене законске измјене само прелазно рјешење и да се истовремено наставља са радом на изради новог Закона о високом образовању у очекивано мирнијој атмосфери и с крајњим циљем да цјелокупна академска заједница буде задовољна новим законским рјешењем.