latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:05 | Аутор: СРНА

Финска: Повећан број кривичних дјела почињених из мржње

Број пријављених кривичних дјела почињених из мржње у порасту је у Финској, након вишегодишњег мировања, наводи се у извјештају Полицијског колеџа Финске.
Полиција Финске - Фото: Screenshot/YouTube
Полиција ФинскеФото: Screenshot/YouTube

Највећи дио кривичних дјела те врсте забиљежен је на југу Финске, од тога 80 одсто имају расистичку подлогу.

У исто вријеме, полиција наводи да већина кривичних дјела не буде пријављена.

Директор истраживачког одјељења Колеџа, Веса Мутилаинен, рекао је финској медијској мрежи Иле да је до сада број кривичних дјела из мржње био око 800 годишње.

Стручњак за ову врсту криминала Манс Енквист рекао је да је очигледан пораст броја кривичних дјела, а главни разлог је повећан број азиланата у земљи.

"Наравно, један разлог је да се клима за дискусију у Финској промијенила. Сада смо спремни да кажемо било шта, а то ствара основу да се пређе са ријечи на дјела", рекао је Енквист.

Према статистичким подацима, скоро половина свих расистичких кривичних дјела догодила се на југу Финске, већином у региону Усима, гдје борави највећи број миграната.

Енквист је рекао да већина кривичних дјела ове врсте није пријављена, али да финска полиција ради на томе да развије односе са мањинским групама чији чланови могу да постану потенцијалне жртве злочина из мржње како би добила јаснију слику о овој појави.