latinica  ћирилица
21/09/2016 |  11:44 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Послодавци незадовoљни састанком са Новалићем

Удружење послодаваца у Федерацији БиХ незадовољно је односом федералног премијера Фадила Новалића према послодавцима у ФБиХ, посебно његовим учешћем на посљедњем састанку у Зеници, посвећеном пореској реформи с циљем растерећења послодаваца и смањења цијене рада.

Послодавци су незадовољни Новалићевим односом према овој тематици јер је на састанку у Зеници, одржаном 19. септембра, био свега 45 минута, тако да није довољно времена посветио проблемима и изазовима са којима се послодавци сусрећу, као и што није понудио квалитетне одговоре на питања привредника.

Премијер ФБиХ није одговорио на захтјев послодаваца за растерећење привреде и пролонгирање опорезивања топлог оброка, превоза са посла на посао и регреса до усвајања новог Закона о доприносима и Закона о порезу на доходак, саопштено је данас из Удружења послодаваца у ФБиХ.

Наводи се да се федерални премијер у свом излагању задржао на општим констатацијама и обећањима, без рокова и начина како то остварити.

Послодавци поручују да више не желе декларативну подршку и разумијевање, већ конкретне мјере и реформе, и то одмах.

"Циљеви Удружења послодаваца ФБиХ и њених чланица су адекватан пословни амбијент и снижење цијене рада, да би домаћи послодавци били конкурентни на тржишту", истиче се у саопштењу и додаје да "док је Влада ФБиХ само декларативно за растерећење привреде, законодавне власти су у само посљедњих годину дана донијеле више од 10 прописа којима уводе нова оптерећења".

Тема састанка у Зеници била је Реформска агенда, са посебним освртом на пореску реформу ради растерећења послодаваца и смањења цијене рада.

Више од 150 привредника из ФБиХ показало је својим учешћем колико је тема пореске реформе значајна за послодавце. На сједници су, између осталих, учествовали послодавци из Сарајева, Бихаћа, Широког Бријега, Тузле, Горажда, Томиславграда, Кисељака, Травника, Зенице, Посушја, Груда, Сребреника и осталих градова ФБиХ.

Удружење послодаваца ФБиХ жели партнерски однос са Владом ФБиХ, али уз узајамно поштивање, јер је обострани труд неопходан за унапређење партнерских односа, у корист општедруштвених интереса, додаје се у саопштењу.