latinica  ћирилица
21/09/2016 |  11:31 | Аутор: СРНА

Мађарска тражи измјене Лисабонског споразума?

Мађарска Влада могла би да тражи измјене Лисабонског споразума у циљу јачања суверених моћи чланица ЕУ ако оствари побједу на референдуму о одбацивању мигрантских квота, пише данас дневник "Непшабадсаг".
Виктор Орбан  (Фото: nspm.rs) -
Виктор Орбан (Фото: nspm.rs)

У Мађарској је заказан референдум за 2. октобар о одбацивању квота ЕУ за мигранте, иако је Мађарска до сада скоро херметички затворила своју јужну границу за мигранте.

Лист наводи да, ако више од половине осам милиона гласача подржи ту опцију на референдуму, премијер Виктор Орбан би могао то да искористи да појача напоре у смислу "обуздавања" Брисела.

Не наводећи извор, лист наводи да би Мађарска могла да предложи изузеће националних прописа о мигрантима из заједничких европских политика, елиминишући било коју шему подјеле одговорности за мигранте међу чланицама ЕУ.

Портпарол Владе Золтан Ковач рекао је да нема промјене у ставу премијера, а то је да се неколико суштинских околности промијенило од усвајања Лисабонског споразума, а за које Европа није била спремна, као што су одлазак Британије или мигрантска криза.

Он је додао да то оправдава разговор о тој теми, али да је Мађарска мала земља и нема снагу ни моћ да покрене или примјени тако нешто.

Лисабонски уговор из 2009. године одређује економски и политички оквир ЕУ. Овим документом је створена канцеларија сталног предсједника и ојачана овлаштења Европског парламента.