latinica  ћирилица
21/09/2016 |  11:04 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Комић: Бањалука може да постане софтверски град (ВИДЕО)

Бањалука има реалне шансе да већ 2021. године постане софтверски град, изјавио је министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић на округлом столу "Бањалука - софтвер сити – 2021".
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

За то је, каже, потребно обучити и запослити више АЈ ТИ стручњака. За формирање ИТ компанија постоје шансе у институционалном, законодавном и сваком другом погледу.

- Оно што ћемо да урадимо јесте да сагледамо потребе ИТ предузећа како старт-апа тако већ и фирми које раде да урадимо нову студију да процјенимо који је то број радних нјеста који може да се задовољи, истакао је Комић.

Директор Агенције за информационо друштво Српске Срђан Рајчевић каже да су информационо-комуникационе технологије /ИКТ/ једна од главних полуга развоја Српске у будућности.

- Желимо да видимо шта то држава значи и републички и локални ниво и ниво града Бањалуке и ниво Републике Српске може да уради да створи институционалне и друге претпоставке да Бањалуке добије епитет софтверског града 2021.

Комић јеистакао да је Влада Српске заједно са министарством је препознала снагу ИТ сектора.

- Формирали смо двије агенције Агенцију за информционо друштво и САРНЕТ а у међувремену формиран је и иновациони центар, а у јуну ове године смо формирали и Мајкрософтов иновациони центар, додао је Комић.