latinica  ћирилица
21/09/2016 |  10:49 | Аутор: СРНА

Европљане брину терористи, не Руси

НАТО је незадовољан што су главне европске земље концентрисане само на борбу против тероризма и што не страхују од евентуалне руске агресије.
Брисел - полиција - Фото: getty
Брисел - полицијаФото: getty

Генерал Ричард Баронс тврди да Руси могу за 48 часова да распореде своју пјешадију, авионе и бродове на европском тлу и приобаљу, те да би НАТО-у за ефикасан противудар били потребни мјесеци, пише "Индипендент".

Бивши командант здружених снага НАТО-а упозорава да би то што Француска, Италија и Њемачка "неозбиљно схватају руску пријетњу агресијом" могло довести до губитка територија, као и морског и ваздушног простора.

Већина земаља ЕУ бави се одговором на терористичке пријетње и мигрантску кризу, а НАТО официри сматрају да би требало да се баве више Русијом.

"Ако упоредите војне капацитете НАТО-а, они су још увијек много већи од руских, али већина тога је у полуфункционалном стању. Зато би Русија могла искористити своје мање снаге да удари НАТО тако да алијанса тешко може наћи одговор", наводи генерал Баронс.

Кремљ је у више наврата одбацио све спекулације НАТО-а о руским наводним намјерама да заузимају европске земље.

Руски војни и политички аналитичари напомињу да Русија има ионако велику територију, те да ни војно, ни популационо ни економски нема никакав разлог да напада било кога.