latinica  ћирилица
21/09/2016 |  10:37 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Припреме за референдум при крају (ВИДЕО)

Припреме за референдум при крају су и у Вишеграду. Право гласа у овој локалној заједници имаће око 11.000 грађана.
Српска те треба - Фото: РТРС
Српска те требаФото: РТРС

У Општинској изборној комисији за провођење референдума у Вишеграду предузимају све мјере да предстојећи референдум протекне у најбољем реду.

- Одређена су 24.бирачка мјеста и један мобилни тим. Комисија је именовала гласачке одборе, слиједи нам обука, значи све иде својим током, истакао је Боро Нинковић, предсједник Општинске комисије за провођење референдума Вишеград.

Грађани Вишеграда јединственог става да треба изаћи на референдум. Поручују, Републику Српску смо бранили у рату, бранићемо је и у миру, истичући да нико нема право да им забрани слављење 9. јануара као Дана Српске.

Гласачки материјал за референдум достављен је у Бијељину и у петак, 23. септембра, биће предат предсједницима гласачких одбора, рекао је замјеник предсједника Градске комисије за спровођење референдума Момчило Жугић.

Жугић каже да право гласа на референдуму има више од 107.000 становника Бијељине који ће се изјашњавати на 143 гласачка мјеста у граду. Одређена су и три мобилна тима који ће, према списковима Центра за социјални рад, Геријатријског центра и Окружног затвора у Бијељини омогућити референдумско изјашњавање за непокретна лица и она на издржавању затворске казне.

У општини Угљевик изјашањавање на референдуму биће одржано на 28 гласачких мјеста, а право гласа има 14.200 лица.
Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума у Угљевику Ранка Петровић рекла је да ће 25. септембра бити отворено 28 гласачких одбора за 28 гласачких мјеста.

Биће организован и један мобилни тим који ће радити на подручју цијеле општине.

Изјашњавање грађана на референдуму о Дану Републике Српске биће организовано на подручју општине Осмаци на шест гласачких мјеста, а право гласа има 3.650 лица. Члан Комисије за спровођење референдума Никола Миличић рекао је да ће бити ангажован и један мобилни тим.

На подручју општине Лопаре све је спремно за одржавање референдума, а право на изјашњавање има 13.050 грађана, рекао је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Жељко Тешић. Тешић каже да је референдумски материјал допремљен и да су организовани референдумски одбори.

У општини Соколац изјашањавање на референдуму биће одржано на 19 редовних гласачких мјеста, а право гласа има 10.856 лица. Предсједник Општинске комисије Драгутин Субашић рекао је да ће бити организован и један мобилни тим који ће омогућити старијим и болесним да се изјасне.

У општини Хан Пијесак право на изјашњавање на референдуму имају 3.262 лица, на девет редовних гласачких мјеста. Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Раде Ребић рекао је да су формирана и два мобилна тима.

На подручју општине Кнежево све је спремно за одржавање референдума, а право на изјашњавање има 9.500 лица, изјавио је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Будо Дукић.

Предсједник Комисије за спровођење референдума у општини Купрес Република Српска Милош Бајић рекао је да су у овој општини завршене све активности које су се односиле на организовање референдума. "Општина Купрес Република Српска је спремна за одржавање референдума на коме би требало да се изјасни 166 лица", додао је Бајић и напоменуо да је запримљен референдумски материјал.

Сваки грађанин Српске који се у недјељу, 25. септембра, буде налазио у Србији моћи ће да се изјасни на референдуму о Дану Републике, а услов је да на гласачком мјесту покаже личну карту или пасош који је издао МУП Српске, рекао је директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић.

Извор: РТРС, Срна