latinica  ћирилица
21/09/2016 |  10:36 ⇒ 10:48 | Аутор: Независне

Јелић: Омогућити приватизацију клубова

Кандидат за предсједника Фудбалског савеза Републике Српске Петар Јелић рекао је да ће зауставити пропадање клубова из Српске и најавио реформу, укључујући и иницијативу према надлежним институцијама, којом би се омогућила приватизација клубова.
Петар Јелић - Фото: РТРС
Петар ЈелићФото: РТРС

Јелић је, у интервјуу за Независне новине, рекао да је садашње руководство ФС РС својим потезима у протеклих девет година изазвало буру незадовољства. Очекује да ће то препознати и већина од укупно 55 делегата Скупштине и дати му подршку на изборној сједници 26. септембра.

- Без обзира и на подметања и оспоравања, информације са терена говоре да имам добре шансе да побиједим. Код људи видим незадовољство и жељу за промјенама. Очекујем подршку и повјерење свих оних који су препознали да се у Фудбалском савезу Републике Српске не ради добро, а таквих није мало - рекао је Јелић за Независне.

Он сматра да клубовима треба помоћи кроз олакшице.

- Треба их ослободити одређених трошкова, котизација, плаћања службених лица. Ако будем изабран, већ до краја године могу наћи спонзора - рекао је Јелић.

Јелић истиче да је систем такмичења неповољан, јер само два клуба из Републике Српске играју у Премијер лиги БиХ.

- То је можда најбољи показатељ да нешто не функционише како треба, а да не говорим о чињеници да су велики клубови и некадашњи шампиони и освајачи Купа пред гашењем. Што се тиче Прве лиге Републике Српске, апсурдно је да се након 22 кола лига раздваја, јер смо прошле сезоне имали ситуацију да су мотив за играњем имали само клубови који се боре за првака - рекао је он.

Јелић сматра да ФС може доћи до више средстава, прије свега, из пројеката УЕФА и ФИФА, те да се сарадња са овим организацијама мора искористити на много бољи начин, нарочито сада када је Александар Чеферин на челу УЕФА.